Rijksmuseum verwerft topstuk gemaakt voor de Medici-familie in Florence

Het Rijksmuseum heeft een uniek Italiaans beeld uit 1556 verworven op de openingsdag van TEFAF. Het gaat om een sculptuur gemaakt van was door Bartolomeo Ammannati. Het is een zeer expressief model voor een fontein in het beroemde Palazzo Pitti in Florence. Het beeld kon worden aangekocht dankzij de BankGiro Loterij.

Jongeman

Het circa 30 cm hoge beeld stelt een naakte jongeman voor die in zijn uitgestrekte hand een bol vasthoudt als symbool van de kosmos. Dat motief is een toespeling op de naam van Cosimo, de opdrachtgever van het beeld.

 

 

Het kunstwerk ontstond op het moment dat Florence het artistieke centrum van Europa was, waar vele kunstenaars samenkwamen. Daaronder ook de grote Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries. Wasmodellen uit de 16de eeuw zijn extreem zeldzaam vanwege hun kwetsbaarheid en dat maakt dit beeld extra bijzonder.

 

 

Met deze aankoop wordt een belangrijk sleutelstuk aan de collectie van het Rijksmuseum toegevoegd.

Bartolomeo Ammannati (1511-1592), De Genius van de Medici-familie, Florence ca.1556, rode was, hoogte 31 cm

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.