Zandkunstwerk Ringen aan Zee officieel geopend

Deze week heeft de Golden Earring drummer Cesar Zuiderwijk in aanwezigheid van honderden belangstellenden het zandkunstwerk Ringen aan Zee officieel geopend. Het iconische strandlandschap is gemaakt ter ere van 200 jaar badplaats Den Haag ~ Scheveningen.

In ruim twee weken zijn de twintig zandringen, met een rondgang van in totaal vijf kilometer, gegraven. Al voor de opening trok het kunstwerk naar schatting 5000 bezoekers. Tot 12 april is het zandkunstwerk een ware publiekstrekker bij aanvang van het strandseizoen, aan de drukste boulevard van Nederland.

Dynamisch erosiespel

Zand, wind, lucht, water, eb en vloed spelen tot april voortdurend een fascinerend en dynamisch erosiespel met de ringen. Net zoals de natuur zelf oogt het kunstwerk geen dag precies hetzelfde. Het landschap is een project van kunstenaar en landschapsarchitect Bruno Doedens/SLeM. Cesar Zuiderwijk presenteerde samen met zo’n 25 drummers waaronder veel jeugd, in het hart van de Ringen een drumact. Een preview van de show die hij later in het feestjaar, op zondag 9 september, met 2000 internationale drummers geeft. Hiermee opende hij officieel het zandkunstwerk.

 

Lees ook dit artikel: Kom naar het strand

 

Bruno Doedens: “Het is zo mooi dat, nadat de graafartiesten klaar waren met het graven van de Ringen, de ijzige wind het speciaal voor de opening nog even heeft bijgeschaafd. De natuur als mede-artiest. Hoe mooi wil je het hebben?”

 

 

Boilerhouse startte daarvoor de publieksopening met de locatietheaterproductie ‘Fluisterringen’. Zij zich lieten inspireren door het monument ‘De Vissersvrouw’ aan de boulevard. De laatste twee eeuwen verloren vele mannen hun leven op zee. De vrouw blijft daarbij in stilte achter met het harde leven aan de wal. Tijdens de voorstelling zien we vijf vissersvrouwen ongerust wachten op de terugkeer van hun man. Al biddend fluisteren ze hun namen en kijken vanaf de vloedlijn uit over zee. In verbondenheid, individueel sterk en met trots dragen de vrouwen hun lot in het decor van de Ringen aan Zee. Met dans en een vijfstemmig koor zorgde dit voor een indrukwekkende performance. Deze productie wordt ook op zaterdag 31 maart opgevoerd.

Cesar Zuiderwijk: “Het was een mooie aanloop naar ons optreden op zondag 9 december. Drie dagen na het optreden met de Golden Earring tijdens Live on the Beach, zal ik samen met 2000 drummers een groots slagwerk spektakel en recordpoging presenteren. Een droom die in het feestjaar aan zee eindelijk werkelijkheid wordt!”

Film in Museum Beelden aan Zee

Filmmaker Andras Hamelberg heeft van de opbouw van de Ringen aan Zee, een spel met twee zilverkleurige graafmachines gedocumenteerd. Deze making-off film is van 3 maart tot 8 april te bekijken in Museum Beelden aan Zee.

Wethouder Karsten Klein meent dat Feest aan Zee en het tijdelijke kunstwerk Ringen aan Zee laten zien dat er weer wat te vieren valt in de badplaats. ,,Scheveningen heeft de weg omhoog weer gevonden. Op dit moment wordt gewerkt aan de Noordboulevard, de Morales Boulevard is een succes, de Pier floreert, er komst een Legoland Discovery Centre en de buitenruimte wordt ‘vergroend’. Allemaal stapjes in de goede richting. Mooi dat we daarmee kunnen werken aan de toekomst van Scheveningen”.

Het vrij toegankelijke Ringen aan Zee vormt het decor van tal van activiteiten zoals de City Pier Night Walk en Museumnacht kids. Daarnaast zijn er in de weekenden zandgezichten en reuzenschelpen met verhalen.

Feest aan Zee

Ringen aan Zee is onderdeel van de programmering van Feest aan Zee, 200 jaar badplaats Den Haag ~ Scheveningen. In 1818 bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Dit jaar biedt de stad haar inwoners en bezoekers een zee aan festiviteiten. De badplaats staat in de spotlights en de hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen. Bekijk het hele programma op feestaanzee.nl

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.