Top Trails 2018: feestelijke jubilea, wild kamperen en schaapjes tellen

Genieten van het buiten zijn, van de rust en de natuur. Dat kan op de Top Trails, de mooiste langeafstandswandelroutes in Duitsland. In 2018 viert een aantal routes een jubileum, een andere route wordt grenzeloos. Er valt altijd wel wat te beleven onderweg: van bloedstollende hangbruggen, spectaculair vuurwerk, sterrenkijken zonder lichtvervuiling tot een romantische Poetry Slam.

Spannende hangbrug in de Harz

Met zijn 92 km is de Harzer-Hexen-Stieg de kortste Top Trail. Dit wandelpad, dwars door de ongerepte natuur van Nationalpark Harz, bestaat in 2018 15 jaar. De nieuwste attractie is de spectaculaire hangbrug Titan RT bij de stuwdam Rappbodetalsperre. Tussen 2 rotswanden is een 483 m lange hangbrug gespannen. Een beetje moed heb je wel nodig als je, wandelend over de brug, 75 m in de diepte kijkt.

 

 


Klein en groot jubileum in het Westerwald

Wie weet nog dat het ‘Ra’ in Rabobank staat voor Raiffeisen? In het Westerwald wordt dit jaar niet alleen het 10-jarig jubileum van de WesterwaldSteig gevierd; ook is het 200 jaar geleden dat de Duitse sociaal-hervormer Friedrich Wilhelm Raiffeisen werd geboren. Van het coöperatieve gedachtegoed heeft niet alleen de boerenbevolking van het Westerwald geprofiteerd.

Schwarzwälder Kirschtorte op de Schluchtensteig

De Schluchtensteig in het Zwarte Woud viert zijn 10-jarig jubileum met culinaire weken en een fotowedstrijd. Bovendien is de Schluchtensteig een van de kanshebbers om tot Duitslands mooiste wandelroute van 2018 te worden gekozen. Vanwege het jubileum serveren de eetgelegenheden langs de route elke maand een speciaal gerecht. Probeer bijvoorbeeld eens een stuk Schwarzwälder Kirschtorte uit een glas.

De Rijn in vuur en vlam

Een ietwat ander jubileum wordt op 15 september aan de Rijn bij de Loreley in St. Goar gevierd. Al voor de 70e keer vindt het vuurwerkspektakel Rhein in Flammen plaats. Goed te combineren met een wandeling op de Rheinsteig. Dit deel van de wandelroute biedt talrijke mooie uitzichten over het dal van de Rijn. Prachtig om bijvoorbeeld Burg Katz of Burg Rheinfels in het lichtschijnsel te bewonderen.

De Goldsteig krijgt een zusje

In juni 2018 krijgt de toch al zo lange Goldsteig (660 km) een interessante internationale uitbreiding. Parallel aan de Duitse route wordt in Tsjechië een 290 km lang traject geopend. Door 13 toevoerroutes en dwarsverbindingen wordt het dan mogelijk om voortdurend te wisselen tussen Beieren en Bohemen. Het routenetwerk omvat in totaal 2.200 km. Het wordt dus grenzeloos genieten in de uitgestrekte bossen van het bergachtige grensgebied.

 

 

Wandelen door de boomkruinen op de Hermannshöhen

De 226 km lange wandelroute Hermannshöhen verloopt over de bergkammen van het Teutoburger Wald en het Eggegebirge. Vanaf 18 april kun je in Bad Iburg een wandeling maken over het nieuwe boomkroonpad. Dit is een van de attracties van de Landesgartenschau, die dit jaar in dit kuuroord te zien is. Naast je bezoek aan de inspirerende tuinen kun je ook leren hoe je een ‘Waldbad’ kunt nemen.

‘Legaal’ wildkamperen

Een intense natuurbelevenis garanderen de trekkersplaatsen in het Zwarte Woud en de Eifel. Omdat echt wildkamperen niet is toegestaan, zijn er bijzondere alternatieven beschikbaar.

In het Nationalpark Schwarzwald, in de buurt van de Westweg, de wandelroute die dwars door het Zwarte Woud loopt, zijn 6 trekkersplaatsen voor maximaal 3 tenten gecreëerd. De trekkersplaatsen zijn alleen te voet bereikbaar. Water en proviand moet je zelf meenemen. Het enige comfort zijn een primitief wc-huisje en een stookplaats.

Op de 4e etappe van de Eifelsteig tussen Einruhr en Gemünd liggen 2 trekkersplaatsen. Hier kun je je tentje neerzetten op een vlonder. Je overnacht hier midden in het sterrenpark van het Nationalpark Eifel; hier kun je naar de sterrenhemel turen zonder lichtvervuiling. Voor zowel de Westweg als de Eifelsteig geldt dat je je van tevoren moet aanmelden. Als er plaats is krijg je de coördinaten door. 


Chocolade en Oranjes op de Rothaarsteig

In Dillenburg, het eindpunt van de Rothaarsteig, werd onze Willem van Oranje geboren. Van de ooit zo machtige burcht is niet veel meer over. Ter ere van de vader des vaderlands is een 40 m hoge toren gebouwd en je kunt het Nassaumuseum bezoeken. Een heel andere belevenis is een bezoek aan de chocoladefabriek Läderach. In het Schoggi-Erlebnis Dillenburg ervaar je alles over het maken van chocolade. Je mag ook zelf aan de slag om je eigen creatie te maken.

Beierse bieren in het Altmühltal

Een wandelvakantie over de Altmühltal-Panoramaweg kun je het beste zo plannen dat je op vrijdagnacht in Riedenburg overnacht. Hier vindt namelijk elke vrijdag een bierproeverij plaats in Gasthof Schwan. Biersommelier Sandra Schmid weet alles over bieren uit Beieren en de rest van de wereld, en over het brouwproces. Natuurlijk mag je na afloop ook een aantal bieren zelf proberen.

Schaapjes tellen op de Schwäbische Alb

Bloeiende weilanden en geurige jeneverbesstruiken bepalen het landschap langs de wandelroute Albsteig in Zuid-Duitsland. Het landschap wordt onderhouden door rondtrekkende schaapskuddes. Wat het betekent om herder te zijn kun je meemaken als je een dag meewandelt met schaapsherders Höfel en Braun. Tijdens de Schäfertage in het openluchtmuseum in Beuren (21 en 22 april) draait ook alles om schapen.

De poëtische kant van de Lüneburger Heide

De Heidschnuckenweg dankt zijn naam aan de Heidschnucken, de karakteristieke heideschapen met hun gekromde horens. Op 4 mei vindt een begeleide Poetry Slam Tour plaats: samen met natuurgids Daniela Grothues wandel je over de heide. Op onverwachte momenten delen dichters hun fascinatie voor het heidelandschap met de wandelaars.

Meer informatie: www.toptrails.nl

 

Koop je kaarten voor de Fiets & Wandelbeurs met korting

De Fiets & Wandelbeurs is 2, 3 en 4 maart 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit jaar kun je dus ook op vrijdagmiddag fietsplezier beleven op de beurs. Themaland van deze editie is outdoorwalhalla Zwitserland. Van routes tot bestemmingen, en van outdoormateriaal tot lezingen: het is er allemaal te vinden en te beleven. Ontdek het laatste nieuws op Fietsrondje.nl. Koop nu je entreekaartje met €2,50 korting en sla de wachtrijen voor de kassa over.

Comments are closed.