Autorijden in de winter is vaak een beetje griezelig

Wanneer de wegen glad worden, lijkt autorijden in de winter vaak een beetje griezelig. Sommige mensen gaan daardoor zeer langzaam rijden, met opgetrokken schouders van de spanning en met hun neus zowat op de vooruit geplakt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om autorijden in de winter zo veilig mogelijk te maken.

Probeer zo min mogelijk te remmen en rem af op je motor

Wanneer je auto is uitgerust met ABS, is dit geen garantie om veilig tot stilstand te komen. ABS heeft als voordeel dat de wielen niet kunnen blokkeren, waardoor je dus kunt blijven sturen. Echter, in de sneeuw zorgt dit vaak wel voor een langere remweg.

 

 

Afremmen op de motor is daarom een veilige optie: je laat dan het gas los in de versnelling. Door het hoge toerental remt de motor, de auto vanzelf af. Mocht je nu toch moeten remmen tijdens het rijden, probeer dan geleidelijk en pompend te remmen en zorg ervoor dat de wielen blijven rollen zodat de ABS niet ingrijpt.

 

 

Gladheid

Wanneer je zijwaarts glijdt of slipt, is het zeker niet verstandig om te remmen of je koppeling te gebruiken, terwijl dit eigenlijk wel de meest natuurlijke reactie is. De beste manier om uit een zijwaartse glijbeweging te komen, is door iets omhoog te sturen en gas bij te geven. Op zowel een vlakke ondergrond als hellende ondergrond is dit een veilige tip.

Take it easy!

Vertrek ruim op tijd, zodat je zonder stress kan rijden. Wil je veranderen van rijrichting, doe dit dan geleidelijk, want snelle of haastige manoeuvres hebben bij winterweer een heel ander effect. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar alle handelingen, of het nu sturen of remmen betreft, moeten voorzichtig en met genoeg tussenafstand worden uitgevoerd.Nog meer tips om veilig te rijden in de winter? Lees hier dan meer tips over rijden met winterbanden in wintersweer. Een goede en veilige reis toegewenst.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.