Rembrandt samen met andere grote meesters terug in Maastricht

Van 3 tot en met 25 maart 2018 presenteert het Bonnefantenmuseum Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij. Deze tentoonstelling, waarin werk is te zien van wereldberoemde meesters als Rembrandt, Appel, Steen, Monet en Picasso, bereikt bij het Bonnefantenmuseum zijn eindbestemming na een rondreis langs 6 Nederlandse musea.

De topstukken van deze kunstreis komen voort uit een bijzondere samenwerking tussen het Kröller-Müller Museum, het Mauritshuis, het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Het Bonnefantenmuseum is de laatste plek waar alle 10 werken samen van 3 t/m 25 maart te zien zijn.

Pop-up presentatie

10 topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij heeft het karakter van een pop-up tentoonstelling. Vanaf 4 oktober 2017 toonden respectievelijk het Mauritshuis in Den Haag, het Fries Museum in Leeuwarden, TwentseWelle in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Kröller-Müller Museum in Otterlo deze presentatie steeds 3 weken. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht is de laatste plek waar de unieke tentoonstelling tijdelijk gehuisvest zal zijn. En voor het publiek de laatste kans om alle topstukken van de verschillende musea bij elkaar te zien. Voor Maastricht is het een weerzien met kunst van Rembrandt, Jacob van Ruisdael en Jan Steen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven verschillende werken van deze grootheden al in de Limburgse hoofdstad waar ze ondergebracht werden als maatregel ter beveiliging van nationaal kunstbezit.

 

 

Tien + twee werken

Bezoekers kunnen zich verheugen op een eclectische groep kunstwerken die beschikbaar zijn gesteld door het Kröller-Möller Museum, Mauritshuis, Rijksmuseum en Van Gogh Museum. Zo omvat de selectie zeventiende-eeuwse schilderijen het iconische Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’ van Jan Steen uit het Rijksmuseum. Uit de collectie van het Mauritshuis zijn Gezicht op Bentheim van Jacob van Ruisdael en Portret van een oude man van Rembrandt te zien. Maar er zijn ook latere werken als het karakteristieke Molens bij Zaandam van Monet uit het Van Gogh Museum, de sculptuur Petite chouette van Picasso uit het Kröller-Müller Museum en De vierkante man van Karel Appel uit het Rijksmuseum, die deel uitmaken van deze bijzondere tentoonstelling.

 

 

Aan de bestaande 10 topstukken voegt het Bonnefantenmuseum nog 2 andere uitzonderlijke aanwinsten uit de eigen collectie toe: Memory Jar van Grayson Perry en Ring Image B (Variation) van Robert Mangold, die beide werden verworven met steun van de BankGiro Loterij. De in totaal 12 werken zijn allemaal belangrijke aanwinsten uit de periode 1999-2016 en aangekocht dankzij de steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij en andere particulieren, fondsen, bedrijven en publiek geld. De presentatie in het Bonnefanten vormt de apotheose van een tour met prachtige voorbeelden van kostbare kunstaankopen in Nederland die alleen dankzij deze financiële ondersteuning gerealiseerd konden worden.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.