Bezoek Soft power: lezing Mirjam Westen over Rosa Loy

In de serie Te Gast in het Drents Museum geeft Mirjam Westen (conservator Museum Arnhem) op 28 januari 2018 een lezing bij de tentoonstelling Bilder Bergen van de Duitse kunstenaar Rosa Loy. Westen gaat in haar lezing in op het verhalende karakter binnen Loy’s oeuvre.

De lezing begint om 14.00 uur in de Statenzaal van het museum en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.

Soft power?

In haar lezing Rosa Loy: Soft power? gaat Mirjam Westen aan de hand van voorbeelden in op de wijze waarop Loy de zogenaamde vrouwelijke energie verbeeldt en vergelijkt ze haar werk met dat van andere vrouwelijke kunstenaars. Westen: ‘De scènes in de schilderijen van Loy hebben iets raadselachtigs: ze roepen soms een romantische fantasiewereld op, aan de andere kant herinneren ze aan de socialistisch-realistische kunst uit communistisch Oost-Europa van voor de val van de muur in 1989. Anders dan in de jaren ’90 met zijn nadruk op ‘bad girls’ lijken Loy’s vrouwfiguren zich niet druk te maken om zelfbeeld of vrouwelijkheid ter discussie te stellen. De ensceneringen hebben een sterk verhalend karakter, waarbij de tijd even is stil gezet. Telkens gaat het Loy om de verbeelding van vrouwelijke energie die kracht en schoonheid uitstraalt.’

 

 

Mirjam Westen

Mirjam Westen (Musselkanaal, 1956) is werkzaam in Museum Arnhem als conservator hedendaagse kunst. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1986 tot 1990 werkte Westen als docent bij de vakgroep Algemene Letteren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. De afgelopen jaren organiseerde zij internationale tentoonstellingen in Arnhem, zoals Female Power (2013) en rebelle. Art & feminism 1969-2009 (2009). Daarnaast verzorgde Westen meerdere lezingen bij kunstopleidingen, universiteiten en verschillende organisaties over thema’s als kunst en gender, en kunst en engagement.

 

 

In de tentoonstelling Bilder Bergen, die t/m 18 maart 2018 in het Drents Museum te zien is, staan de eigenzinnige schilderijen van Rosa Loy (Zwickau, 1958) centraal. Het museum toont circa 40 schilderijen van Loy uit de periode 2007 tot en met 2016.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.