Twee nieuwe digitale fietsroutes rondom Arnhem

De noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes, werd gevormd door de rivier de Rijn. De Romeinen staken uiteraard geregeld de rivier over en lieten ook daar hun sporen achter. Anno 2017 is de herinnering aan dat Romeinse verleden nog tastbaar. Het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen RBT KAN heeft deze maand twee nieuwe fietsroutes uitgezet die je meenemen op reis langs die Limes rond Arnhem.

De routes maken deel uit van de route-app Spannende Geschiedenis die gratis is te downloaden vanuit de appstores. Beide routes zijn zo’n 35 kilometer lang. Onderweg krijg je interessante luisterverhalen en praktische informatie over de Romeinse historie en de vele Romeinse vondsten die in de regio zijn gedaan. De routes zijn ontwikkeld in opdracht van de gemeente Arnhem.

 

 

Romeinse historie

De meest tastbare herinnering aan het Romeinse Rijk is wel het castellum, het fort bij Meinerswijk direct in de uiterwaarden van de rivier tegenover het stadscentrum van Arnhem. Hier zijn de contouren van het fort uit de tijd tussen de jaren 10 en 20 na Christus via modern gaaswerk zichtbaar gemaakt.

 

 

Maar ook verderop langs de rivier krijg je zicht op de rijksgrens uit die tijd en hoor je welke Romeinse vondsten er in het water en langs de oevers er zijn gedaan. Je fietst ook langs een opgegraven kamergraf bij Huissen en een van de grootste Gallo-Romeinse tempels ten noorden van de Alpen. De fundamenten van die tempel bevinden zich onder de Grote kerk van Elst.

De routes

De noordelijke route start bij het Nederlands Openluchtmuseum. Het entreegebouw van het Museum bevat sinds eind september een kennismaking met de canon van Nederland, waarvan de Romeinse tijd een van de tijdvakken is. Vanaf daar gaat de route westwaarts om bij Doorwerth aan de Rijn te komen. In de route wordt niet alleen over de Limes verteld, maar ook verteld hoe de rivier de eeuwen erna als fysieke grens heeft gefunctioneerd. Van Middeleeuwen tot Koude Oorlog. De route sluit af met een impressie van een Romeinse goudschat die bij Velp is gedaan. Station Arnhem-Zuid is startpunt van de zuidelijke route. Die route voert langs het castellum bij Meinerswijk, de Romeinse tempel bij Elst en geeft een impressie van de maatschappij waarin Romeinen en Bataven met elkaar samen leefden.

Samenstelling route

RBT KAN zorgde voor de samenstelling en productie van de route. De historische context is verzorgd door de stadsarcheoloog van de gemeente Arnhem.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.