Zuid-Limburgs heuvellandschap kandideert Unesco Wereld Erfgoedlijst

Het Heuvelland moet met zijn unieke kenmerken op de Unesco Wereld Erfgoedlijst komen, vinden de gemeenten Vaals, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, VVV Zuid-Limburg en de provincie Limburg. De UNESCO status biedt namelijk niet alleen kansen voor de internationale toeristische profilering van het Heuvelland als Bron van Europa, maar creëert ook bewustzijn bij vooral jonge generaties over de bijzondere regio waarin ze wonen.

Hierdoor ontstaat bereidheid om voor het behoud van dit prachtige stuk Nederland op te komen.

Het Heuvellandschap

De status werelderfgoed biedt veel kansen voor het Heuvellandschap. Alle stappen die gezet moeten worden tijdens het proces van de UNESCO aanvraag kunnen helpen bij het creëren van een nieuwe trots bij inwoners en ondernemers voor hun gebied. In die zin is het vooral de weg die leidt naar een UNESCO status die zo belangrijk is voor het Heuvelland. Elke stap brengt nieuw bewustzijn en nieuwe dynamiek.

 

 

Procedure

Nederland dient als lidstaat van UNESCO de nominaties in. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat in eerste instantie over de als (cultureel) erfgoed te nomineren sites.

 

 

Tot en met 2020 zijn door de Nederlandse regering al een aantal sites aangewezen die mogen nomineren. Nieuwe initiatieven komen op z’n vroegst in 2025 in aanmerking voor een nominatie. Unesco bepaalt aan de hand van strenge criteria welke gebieden er op de lijst mogen komen. Initiatieven moeten minimaal aan een van deze criteria voldoen.

Uniek landschap

De initiatiefnemers zijn van mening dat het Heuvelland aan een aantal van deze criteria kan voldoen. In het landschap zijn bijvoorbeeld nog duidelijk de tekens waarneembaar van de diverse culturen die er leefden, waaronder de Romeinen. Verder is het feit hier voor een deel de bron van Europa ligt van waarde. Ook de markante toeristische geschiedenis kan positief doorwerken op de kandidatuur. Het Heuvelland is immers een van de oudste toeristische bestemmingen van Nederland en laat de evolutie van het toerisme in al zijn facetten zien. Al in de 19e eeuw trokken met name Nederlandse gasten naar dit gebied vanwege het unieke landschap en de on-Nederlandse cultuur. Het Heuvelland was al anderhalve eeuw lang hét toeristische “gezicht” van Zuid-Limburg. En nog steeds zijn de heuvels, het bourgondische karakter en de rust doorslaggevend om naar Zuid-Limburg te komen. Door tal van ontwikkelingen staat het heuvellandlandschap echter onder druk. Het is daarom van essentieel belang, dat de kernwaardes worden behouden en bewustzijn gecreëerd wordt over de economische en maatschappelijke waarde van dit unieke landschap en de hier aanwezige cultuur.

Cruciale moment

Voor de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals is dit het cruciale moment om samen met de VVV Zuid-Limburg en provincie Limburg een traject op te starten om het waardevolle erfgoed van deze gemeenten voor te dragen voor de Unesco Wereld Erfgoedlijst.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.