Kossmann ontwerpt ‘Welcome to Jerusalem’ in Joods Museum Berlijn

In de nieuwe tentoonstelling Welcome to Jerusalem in het Joods Museum Berlijn neemt Kossmann.dejong bezoekers mee op ontdekkingstocht door Jeruzalem. “Een echt spannende en leerzame benadering van de complexe geschiedenis en het veelvormige karakter van Jeruzalem”, zoals de Duitse minister van Cultuur en Media omschreef.

In sferische settingen met bijzondere tempelmodellen, moderne kunst en multimediale installaties wordt het ambivalente karakter van de stad voelbaar. Persoonlijke, filmische ontmoetingen met hedendaagse bewoners maken deze tentoonstelling tot een indringende ervaring.

Een stad, vele gezichten

Op de eerste verdieping van het barokke entreegebouw, dat tijdens de renovatie van de Libeskind-uitbreiding fungeert als hoofdtentoonstellingsruimte van het Joods Museum, worden bezoekers met een speciale soundscape het verhaal van Jeruzalem ingezogen. Dit verhaal wordt verteld vanuit verschillende, maar met elkaar verweven perspectieven: de stad als sacraal centrum van de 3 grote monotheïstische religies en de stad als politiek strijdtoneel van macht en territorium. De 15 ruimtes hebben elk een ander thema en hierop toegespitste theatrale settingen gekregen.

 

 

Van dichtbij ervaren

Indringend hedendaags en bijzonder historisch filmmateriaal is ingezet om bezoekers de veelkleurigheid én complexiteit van de stad Jeruzalem te laten ervaren. Zo wordt in de ruimte gewijd aan ‘Conflicten’ door middel van een 360 graden filminstallatie (gemaakt door Tungsten Pro / Martin Grootenboer) een aangrijpend beeld geschetst van de cyclus van steeds complexere conflicten.

 

 

Met de multimediale installatie Augmented Tempel (ontworpen door het Berlijnse multimediabureau ART+COM), zijn door een combinatie van Augmented Reality films en projecties op een groot tempelmodel, de verwoeste Joodse tempels op de Tempelberg weer tot leven gebracht.

Door de ogen van bewoners

De rode draad van Welcome to Jerusalem wordt gevormd door persoonlijke, filmische ontmoetingen met de hedendaagse bewoners van de stad. De karakters, van alle leeftijden en met diverse religieuze en politieke achtergronden, zijn afkomstig uit de documentaire ‘24 Hours Jerusalem’ van de Berlijnse filmregisseur Volker Heise. Zij geven de bezoeker een realtime beeld van deze turbulente stad.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.