De Vakantiebeurs verrast jaarlijks met landen die niet eerder in Utrecht aanwezig waren. Landen die ook niet op elke bucketlist staan, maar daar misschien wel op horen. Dit jaar zijn dat onder meer Mongolië, Benin en Kyrgyzstan of Kyrchizië. Stuk voor stuk verrassende debutanten om voor naar de Vakantiebeurs (10 tot en met 14 januari in de Jaarbeurs in Utrecht) te komen!

Vakantiebeurs 2017
Kyrgyzstan
“De meeste mensen kunnen ons land helaas niet eens op de kaart vinden, maar toch zien we de belangstelling vanuit Nederland toenemen. Dat is een van de redenen dat we samen met lokale reisorganisatie Nomadstan dit jaar besloten hebben om op de Vakantiebeurs te gaan staan, want we hebben veel te vertellen’’ zegt Aijan Azizova van de Kyrchizische Ambassade. Voor Europeanen is ons land om verschillende redenen interessant.”
Belangrijkste historische punten
”Wij zijn een van belangrijkste historische punten op Zijderoute. Onze land is een combinatie van duizendjarige tradities, verfijnde gerechten, boeiende muziek en levendige gastvrijheid. Wij zetten sterk in op eco en etno toerisme omdat dit steeds populairder wordt. Daarnaast is ons land relatief voordelig te bereizen: overnachten kan erg goedkoop, terwijl er veel keus is.”
”Veel mensen kiezen voor hotel of pension, maar we bieden ook de mogelijkheid om bij de locals te overnachten of in een Yurt – boz uy in het Kyrgyzisch – de traditionele tent die zo kenmerkend is voor deze regio in Azië. Wie kennis wil maken met Kyrchizië, moet zeker naar de beurs komen. De experts van Nomadstan staan daar voor iedereen klaar en zij hebben lokale artiesten meegenomen die bezoekers met muziek en dans een voorproefje geven op een reis naar Kyrgyzstan.”
Mongolië
Uit dezelfde contreien in Centraal Azie, komt een andere nieuwkomer: Mongolië, het land van de beroemde veroveraar Dzjengis Khan die hier ooit het grootste rijk ter wereld stichtte. Dit is het land van de steppen en de zijderoute, dat bezoekers eeuwen roemruchte geschiedenis biedt. Maar ook bijzondere landschappen waar een groot deel van de bevolking traditioneel nomadisch leeft, vertelt Munkhjargal Nergui van de Mongoolse Ambassade.“Die manier van leven wordt nu gezien als een van de meest duurzame en milieuvriendelijke ter wereld. Ons land is kortom gemaakt voor ecotoerisme en daar kun je van genieten onder de zon, want met meer dan 250 dagen zon per jaar, heten we niet voor het niets het land van de blauwe luchten! Wat je zeker moet doen in Mongolië is paardrijden, want daar is iedereen hier mee opgevoed. Zelfs in de steden leren kinderen al jong paardrijden en als toerist mag je dus zeker niet achterblijven. Geloof me, het is onvergetelijk om te paard over de steppen of door de Gobi woestijn te gaan en ’s nacht te slapen in een traditionele Yurt. Ik kan uiteraard nog uren doorgaan over mijn land, maar je moet het zelf beleven. Het is zo prachtig en je bent in Mongolië echt nog een van de eerste toeristen. De belangstelling voor Mongolië neemt nu toe, maar je struikelt nog niet over andere reizigers. Om een voorbeeld te geven: vorig jaar bezochten nog geen 3000 Nederlanders ons land. Wil je dus een bijzondere reis maken en terugkomen met een uniek verhaal, kom dan naar Mongolië en bezoek om te beginnen onze stand op de Vakantiebeurs!”

Benin
Op het eerste gezicht lijkt het slechts een streep aan de Afrikaanse westkust, ingeklemd tussen Nigeria en Togo: de Republiek Benin, toch altijd nog 3 keer zo groot als Nederland. Een vriendelijk, veilig en veelzijdig land, vertelt Honorair Consul Robbert Blij.“En dan heb ik nog een 4 V, al schrikt die sommige mensen wellicht af: de V van Voodoo dat hier gepraktiseerd wordt. Maar goed, daar hoef je niet mee in aanraking te komen als je dat niet wilt. De meeste bezoekers komen voor de natuur, de parken en het wild. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen, dus de ervaring is ruig en puur. Hier is het niet gelikt als in Zuid-Afrika of Kenia, terwijl je in National Park Pendjari op de grens met Togo wel 4 dieren van de Big Five kunt spotten. Ik meen dat we alleen de neushoorn missen, maar daar wordt aan gewerkt. Mijn persoonlijke tip is Ganvié, het Venetië van West-Afrika. Een stad met 30.000 inwoners op palen in een meer waar je vanuit de belangrijkste stad Cotonou in een uur naar toe vaart. Een absolute aanrader! Hoewel niet zo’n mooie geschiedenis, maar daarom niet minder interessant zijn de slavenforten die hier aan de kust te bezichtigen zijn. Daarnaast heeft die kust ook prachtige stranden, al vind je daar geen chique boulevards en dure restaurants. Ook hier is het ruig en authentiek, maar wel mooi, veilig en vooral aangenaam toeven dankzij de ongekend vriendelijke bevolking van Benin! Ik kan Benin in elk geval iedereen aanbevelen en adviseer belangstellenden dan ook zeker bij ons langs te komen op de Vakantiebeurs!”
Over de Vakantiebeurs
De Vakantiebeurs is de perfecte aftrap om alvast in de juiste vakantiestemming te komen. Doe inspiratie op, plan een leuke stedentrip, waan je in de jungle of voel de hitte van de woestijn. Twijfelt de vakantieganger of hij zijn drone moet meenemen op vakantie, een compactcamera of een spiegelreflex? Dat treft, de vrijdag van de Vakantiebeurs staat in het teken van fotografie. Fietsvakantie? Op de beursvloer is daarvoor een speciaal plein met reisspecialisten. Op het Urban Terras vertellen bloggers uit wereldsteden waar reizigers de meest bijzondere plekjes in ‘hun’ stad vindt. En zo gaat het nog even door op de Vakantiebeurs. De Vakantiebeurs helpt bezoekers aan de beste ideeën voor een fantastische vakantie. De Vakantiebeurs wordt van 10 tot en met 14 januari in de Jaarbeurs in Utrecht gehouden.
Lees elke dag het laatste nieuws
Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
"*" geeft vereiste velden aan