Haags Historisch Museum ontvangt 3 Aids Memorial gedenkdoeken

Het Haags Historisch Museum ontvangt een drietal AIDS Memorial quilts van de Stichting NAMENproject Nederland. De AIDS Memorial Quilt is ontstaan in 1987 in San Francisco en is een verzameling gedenkdoeken (naamvlaggen) met namen en symbolen voor mensen die zijn overleden aan de gevolgen van aids.

8 naamvlaggen worden zó aan elkaar genaaid dat vierkante quiltblokken ontstaan van 3.80 bij 3.80 meter. Samen vormen deze blokken één grote lappendeken, oftewel dé Quilt.

Jaren 80

Het Amerikaanse initiatief om de omvang van de aidsepidemie in de jaren ’80 zichtbaar te maken, bereikte uiteindelijk ook Nederland en omvat in totaal 30 exemplaren. Onlangs werd het museum benaderd door de beheerders van de Nederlandse AIDS Memorial Quilt en de website aidsmemorial.nl of het een drietal quilts uit het ensemble met een Haagse link in de collectie van de stad willen opnemen. De quilts zullen op 27 november in aanloop naar Wereld Aids Dag (1 december) officieel aan het museum worden overgedragen. Op deze dag staat wereldwijd de strijd tegen aids in de schijnwerpers en wordt opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids.

 

 

Aids Memorial quilts

Een van de 3 aan het museum geschonken AIDS Memorial quilts (blok 17) bevat o.m. de naamvlaggen voor Arjan Yperlaan (1957-1995), voorzitter van de afdeling Haaglanden van de Hiv Vereniging, en voor Martin Schenk (1965-1996), medewerker hivPLUSlijn en de Schorerstichting en vooral bekend door de saunaposter “kan ik jou verleiden tot veilige seks?”.

 

 

Het 2e exemplaar (blok 18) bevat o.m. de naamvlag voor de Surinaams-Haagse Shantiperkash Parag (1957-1997), die ook jarenlang actief was binnen de Hiv Vereniging voor homo’s met een migratieachtergrond en die met zijn familie uitbundig werd geïnterviewd door Andre Reeder in de documentaire “Aan niets overleden”. Het 3e exemplaar (blok 26) werd in zijn geheel gemaakt door naasten/vrijwilligers van het Buddy Netwerk Den Haag. Het Haags Historisch Museum presenteert een van de quiltblokken aan het publiek, de overige 2 worden zorgvuldig in het depot bewaard.

Verhaal van de stad

Dankzij deze schenking kan het museum het verhaal van de stad in alle diversiteit nog beter vertellen. Het Haags Historisch Museum is niet het eerste museum dat een aantal quilts in de collectie opneemt. Ook het Amsterdam Museum, het Nederlands Openluchtmuseum en het Museum Europäischer Kulturen in Berlijn ontvingen een aantal quiltblokken.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.