Ze komen er weer aan: de knusse Duitse kerstmarkten

We hoeven het eigenlijk niet meer te zeggen: voor zongarantie ga je naar Spanje, wie van water houdt, mag naar Friesland. Voor een gezellige, idyllische, sfeervolle en nostalgisch-blije Weihnachtsmarkt wip je even over de grens naar de Duitse regio het Geheim over de Grens.

Waar precies moet je zijn dit jaar? Op kerstmarktenoverdegrens.nl vind je ze allemaal. Je kunt er meteen het gratis ‘Kerstvoorpretpakket’ bestellen, boordevol informatie plus een leuke verrassing als welkomstgeschenk!

Grafschaft Bentheim

Voor wie niet kan wachten: al vanaf 27 november verandert de knusse binnenstad van Nordhorn helemaal. Er is veel te zien en te proeven: zelfgemaakte likeur of jam, warme Glühwein en pittige bowl. Iedere zondag wordt het aantal kraampjes nog eens flink uitgebreid voor de Handwerkersontage: prachtige, met de handgemaakte decoraties en originele kerstcadeautjes. Open t/m 30 december.

 

 

Kleinschalig feestje

Neuenhaus, voor een prachtig begin van de advent (26 en 27 november). Lekker kleinschalig feestje met kraampjes, een open vuur om zelf brood-aan-een-stok te bakken, knutselworkshops voor kinderen, flaneerpaden voor ouders. Zaterdag om 18 uur deelt Sinterklaas lekkernijen uit.

 

 

Kuuroord met romantisch kasteel: Bad Bentheim. De stevige oude burcht, hoog op de rotsen, krijgt gezelschap van zo’n 70 schattige houten huisjes. Vol leuke koopwaar, die je in Nederland nooit zult zien: kerststerren uit het verre Herrnhut, luxe kerstboomversieringen uit Thüringen en meer moois. Grappig voor de kinderen: de retro-draaimolen op stoomkracht! Het weekend van 8-10 december.

Het Osnabrücker Land

Ontdek het zelf: waarom vinden veel Duitsers dat Osnabrück een van de allermooiste kerstmarkten van het noorden heeft? Ze zullen meteen de traditionele, nostalgische draaimolen noemen: een bijna 100 jaar oud museumstuk van de familie Telsemeyer. Maar er is meer: de betoverend mooi verlichte grote kerk, de grootste speeldoos ter wereld, met levensgrote draaiende poppen. Samen een blos op je wangen halen op de schaatsbaan. Rond de schaatsbaan mag ook, bij een van de stalletjes met eten en drinken. En nu er toch ijs ligt: zo nu en dan is het lachen bij de oer-Duitse volkssport Eisstockschießen. In Canada zouden ze het ‘curling’ noemen, hier doen ze het met een soort houten gootsteenontstoppers. 24 november t/m 22 december; op 26 november gesloten.

Smaakvol verlichte bomen

De Weihnachtsmarkt van Melle is ronduit hartverwarmend. Van het decor word je vanzelf een beetje stil en plechtig: boven je de torens van de 2 kerken, voor je het historische raadhuis, tussen de smaakvol verlichte bomen op het plein. De vrolijke ijsbaan aan de rand van de kraampjesmarkt blijft open tot Nieuwjaarsdag. 2 t/m 17 december.

Emsland

Neem er de tijd voor: de betoverende atmosfeer die je aantreft in de kasteeltuin van het befaamde barokke paleis Schloss Clemenswerth. Vooral ‘s avonds weet je niet wat je ziet: overal lampjes en lampions tussen het groen en langs de stervormige grindpaden. In zo’n 100 kraampjes heerlijk eten, een verkwikkende Glühwein of een straf glaasje Schnapps, ambachtelijke, handgemaakte cadeau-ideeën. In het weekend van 9-10 december. In Lingen is – tussen alle gastronomische verwennerij – de winterse ijsbaan het middelpunt van alle vreugde. Hier geen standaard cd met kerstliedjes voor bij de ijspret, maar een klein podium met stemmige livemuziek. De kerstmarkt is er vanaf 27 november al, in het weekend van 8-10 december doet Lingen er nog een flinke schep bovenop, met de bonte markt die ‘Winterzauber’ heet. Kunst, creatieve workshops (in 5 talen!) om aan mee te doen, wereldmuziek uit Afrika en Syrië, geurige kookkunst uit alle werelddelen. 27 november t/m 23 december. Kerstsfeer gegarandeerd, dankzij een metershoge kerstboom en 7000 flonkerende lichtjes, hartje Meppen op de Windhorstplatz. Op de ijsbaan kun je een eindje schaatsen, maar het is ook het culturele middelpunt voor het concertprogramma. En er worden wereldrecords gebroken bij het Eisstockschießen. Spierpijn bij de deelnemers, gevoelige lachspieren in het publiek! 27 november t/m 23 december.

Münsterland

Tip voor het laatste weekend voor Kerstmis (16-17 december): kerststemming op de oude boerenhoeve Preen’s Hoff in Raesfeld-Erle! Een heel bijzondere markt, alleen al door de landelijke omgeving. In de kramen en schuren: artikelen van wol, textiel, vilt, papier, handgemaakte sieraden, schilderijen, tekeningen, sprookjesvertellers en broodbakkers. Idyllisch in het bos, zo kun je ook een Weihnachtsmarkt beleven. Landgut Krumme in Velen wordt voor even (alle adventsweekenden van vrijdag-zondag) omgetoverd in een knus kerstdorp met houten hutjes. Na afloop Kaffee und Kuchen of een kruidige punch om warm te worden in het Café.

Dennenbos

Geen dennenbos? Dan maken we er zelf tijdelijk een, speciaal voor de kerstmarkt. Dat dachten ze in Warendorf. Sowieso al een van de mooiste stadjes in het Geheim over de Grens. Vanaf 2 t/m 17 december wandel je tussen de bomen van het Warendorfer Weihnachtswäldchen – en snuif je de geur van houtvuren en Glühwein op. Echt niet ver – eigenlijk bijna Nederland: de romantische Duitse kerstmarkt van Gronau. Dit jaar met sfeervol winterkerstbos, ijsbaan en ‘Hüttengaudi’. Een paar minuten van Enschede. 14 t/m 18 december. Op de laatste dag koopzondag van 13 – 18 uur.

Een overzicht van alle kerstmarkten over de grens vind je op kerstmarktenoverdegrens.nl.

Wat is de beste kerstmarkt van 2017?

Wat is de beste kerstmarkt van 2017? Waar drink je de lekkerste glühwein? Waar vind je de mooiste kerststal en verkochten ze de beste cadeaus voor onder de kerstboom? Laat het ons weten in de poll. Laat het ons weten in de poll. Doe mee en kies jouw favoriet. De kerstmarkt met de meeste stemmen van het publiek wint de Kerstmarkt Award 2017.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.