Speciale avondopenstelling: Aan Tafel! in het Nationaal Archief

Altijd al willen weten hoe 17e-eeuws bier smaakt? Of hoe de specerijen uit de Oost werden gebruikt in de Nederlandse keuken? Kom dan op 17 november naar het Nationaal Archief. Tijdens deze speciale avondopenstelling staan de smaakpapillen centraal.

danny-jansen

Specerijen in de Nederlandse keuken

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd opgericht om handel te drijven in specerijen. Peper, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel kwamen terecht in de Nederlandse keuken. Maar wat werd ermee gedaan? Was het allemaal wel zo smakelijk? Zouden we de kookkunsten uit deze tijd nu nog kunnen waarderen? Op 17 november gaat Danny Jansen, tv-kok van 24kitchen, in op deze vragen. Ook bereidt hij een gerecht geïnspireerd op een recept uit de tijd van de VOC.

 

 

Avondvullend programma rondom tentoonstelling De wereld van de VOC

Na Danny Jansens verhaal ‘Aan de kook’, wordt u getrakteerd op een Indische maaltijd. Met volle maag bezoekt u de tentoonstelling De wereld van de VOC en halen een restaurator en inhoudelijk deskundige in bijzijn van het publiek een archiefstuk uit de vitrine en vertellen er van alles over. Ook kunt u een rondleiding volgen met een uniek kijkje in de depots van het Nationaal Archief. Deze avond maakt onderdeel uit van de Kookboeken7daagse (11 t/m 19 november).

Vrijdag 17 november 17.30 – 23.00 uur

 • Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag
 • Kosten: € 20,- (inclusief entree De wereld van de VOC en koffie/thee)
 • Aanmelden via events@nationaalarchief.nl of bestel uw ticket online
 • De wereld van de VOC

  Van 1602 tot 1798 heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Voor het eerst brengt het Nationaal Archief topstukken uit het VOC-archief samen in de tentoonstelling. Ga mee op ontdekkingsreis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar VOC-geschiedenis. Persoonlijke verhalen brengen de VOC-tijd tot leven en laten zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is.

   

   

  De VOC is een begrip in Nederland en daar buiten, maar roept naast trots ook negatieve emoties op als het gaat om de erkenning van slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.

  Lezingen van Joris en Reggie

  Bij de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief een gevarieerd programma met lezingen, workshops en rondleidingen. Naast Aan Tafel! zijn er lezingen van Joris Luyendijk en Reggie Baay. Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna 1.000 jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief.

  oost-indische-gewassen

  De wereld van de VOC

  24 februari 2017 tot en met 24 juni 2018
  Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag

   

  Lees elke dag het laatste nieuws

  Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Hoe spreken wij jou aan?*
  Naam
  Hidden
  Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Comments are closed.