Vier kerst, Sinterklaas en wintersport in de Lorraine

De dagen worden korter, de temperatuur kouder en voor we het weten is kerst daar. Wil je eens een andere kerstbeleving dan de geijkte markten bij onze oosterburen, dan kom je in de Lorraine goed aan je trekken. In steden als Metz, Nancy, Plombières-les-Bains en Epinal pronken kleurrijke kerstmarkten.

En wie denkt dat Sinterklaas een typisch Nederlands fenomeen is, komt bedrogen uit. Het feest van de Goedheiligman wordt zeer uitbundig gevierd in de Lorraine met als hoogtepunt het weekend van 2 en 3 december in Nancy. Na het skiën de spieren vertroetelen kan in verschillende wellness hotels waaronder het 4-sterren Le Domaine de la Klauss in Montenach.

Sfeervolle accomodaties

Met ruim 1000 kilometer skipistes, sfeervolle accommodaties en een sprookjesachtig winterlandschap zijn de Vogezen in de Franse regio Lorraine op ruim 600 kilometer rijafstand van Nederland een redelijke dichtbij wintersportbestemming. Met name geschikt voor beginnende skiërs, langlaufers en gezinnen met jonge kinderen die het niet al te extreem willen.

 

 

Kerstmarkten

1 kerstmarkt die zeker kan wedijveren met die in Duitsland is die van Metz: van 18 november -28 december wordt het centrum omgetoverd tot een kerstdorp: op verschillende pleinen staan kerstmarkten met de grootste – ruim 80 kraampjes – op het Place Saint-Jacques.

 

 

Ook zeer leuk voor kinderen zijn de 400 verlichte lampionnenfiguren. Bij het vallen van de nacht komen kabouters, knuffelberen en vele andere figuren tot leven op de oevers van het eiland Petit Saulcy. Ook de kerstmarkt van Plombières-Les-Bains is een attractie van formaat met ieder jaar zo’n 80.000 bezoekers – geopend in het weekend van 2-24 december en dagelijks tussen 26 en 30 december. De binnenstad van Nancy is tussen 24 november 2017 tot en met 14 januari 2018 omgetoverd in kerstsfeer.

Taaitaai poppen

De winkels liggen vol Sinterklaas en kerst snoepgoed maar er zijn 3 winkels waar men in de rij staat voor superieure taaitaaipoppen: La Maison des Soeurs Macarons en banketbakker Hulot in Nancy en banketbakker Fresson in Metz.

vier-kerst-in-Loirraine

Wellness met producten uit de Vogezen

Na het skiën jezelf even laten verwennen in een spahotel. Dat kan in onder meer het het 4-sterren Le Domaine de la Klauss, dat vlakbij de grens met Luxemburg ligt. Een prachtig in natuursteen opgetrokken pand in een groene omgeving met super-de-luxe spafaciliteiten en behandelingen.

Les Chênes Blancs

Grand Hôtel & Spa in Gérardmer biedt met zijn Les Chênes Blancs spacentrum eveneens een oase van ontspanning. Het hotel gebruikt producten van het merk FORê met zuiver natuurlijke bloemen en planten ingrediënten uit de bossen van de Vogezen. Ook het Domaine du Haut Jardin in Rehaupal – dat binnenkort 4-sterren krijgt – beschikt over luxe chalets waarvan verschillende met privé bubbelbad, jacuzzi, hammam en sauna en gebruikt eveneens FORê producten.

Groen, groener, groenst

Dit past zeker bij hotel Les Jardins de Sophie dat in het hart van de bossen van Xonrupt-Longemer ligt. Het complex heeft 32 kamers die allemaal verschillend zijn ingericht. Gasten en niet-hotelgasten kunnen hier in het spagedeelte helemaal bijkomen na een dagje skiën.

Wintersport

La Bresse en Gérardmer zijn de 2 grootste skigebieden in de Vogezen: beide hebben het ‘Famille Plus’ label – een keurmerk voor kindvriendelijke wintersportvakanties. Voor wat meer adrenaline shots ga je ice ruisseling doen, het beklimmen van watervallen met behulp van stijgijzers. abseilen, op ski’s of een snowboard snowkiten met een vlieger, ijskarten met spikebanden of sensationeel snel omlaag roetsjen over de Schlitte Mountain sleebaan in La Bresse-Hohneck. Leuk voor jong en oud is op een yooner – een zitski – op de piste in Refuge du Sotré omlaag roetsjen. Voor avonturiers organiseert Voyages Maorn 2-daagse sneeuwschoenwandelingen waarbij ‘s avonds naar de berghut gewandeld wordt.

Skiën voor gehandicapten

Veel skioorden in de Vogezen – waaronder Gérardmer, La Bresse, Lac Blanc, Ballon d’Alsace en La Planche des Belles Filles – hebben de beschikking over aangepast skimateriaal en/of begeleiding door instructeurs. Verschillende accommodaties hebben aangepaste kamers en Le Refuge du Sortré – op 1200 meter hoogte in het hart van de Vogezen – heeft zelfs een Toerisme en Handicap label.

Ligging

Met de auto vanaf Utrecht naar de Vogezen neemt ongeveer 6½ uur in beslag. De A31 snelweg door de Lorraine is tolvrij. Ook met de trein zijn de Vogezen goed bereikbaar, vanuit Parijs rijdt de TGV in zo’n 2 uur en 30 minuten naar Épinal, Saint-Dié of Remiremont.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.