Internationale erkenning voor Maastrichtse kunstenaars

Tweehonderd kunstenaars wereldwijd. Dat is het resultaat van een zorgvuldige selectie, samengesteld door een internationale commissie van curatoren. Het project betekent een internationale erkenning voor interdisciplinair kunstenaar Maureen Bachaus en fotograaf Bert Janssen. Beiden geselecteerd, en beiden wonend en werkend in Maastricht.

MaureenBachaus-BertJanssen

Luciano Benetton

Het begon allemaal met een idee van Luciano Benetton. Zijn project ‘Imago Mundi’ bracht de beste kunstenaars van vele landen voor het voetlicht. Alle geselecteerde kunstenaars leverden een origineel werk in, op het intieme formaat van 10 x 12 cm. Benettons nieuwe project ‘Imago Mundi Highlights’ gaat een flinke stap verder. Er wordt een internationale collectie kunst gepresenteerd, die niet alleen de top van de hedendaagse kunstwereld vertegenwoordigt maar tegelijkertijd de meest recente ontwikkelingen binnen de beeldende kunst in kaart brengt. Er is gekozen voor een focus op innovatief gebruik van nieuwe media.

 

 

Psyche van de mens

Maureen Bachaus richt zich binnen haar oeuvre op de psyche van de mens. Zij verzamelt gevoelens en gedachten, en vertaalt haar bevindingen naar interactieve online projecten, video art, foto-assemblages, performances en installaties. Haar werk verwondert, maakt nieuwsgierig, en beklemt soms genadeloos. Bachaus’ oeuvre is gespot en geselecteerd tijdens haar expositie op de kunstbeurs SCOPE Basel in Zwitserland, eerder dit jaar. Bert Janssen neemt in zijn omvangrijke fotografie-projecten de dagelijkse realiteit als uitgangspunt, en brengt vervolgens een intrigerende dubbele laag aan. De schijnbaar achteloze momentopname transformeert hierdoor naar een conflicterend beeld, dat zonder uitzondering de strijd aangaat met vergankelijkheid. Zijn werk is opgevallen tijdens een ‘artist residency’ in Macedonië, onder leiding van de gerenommeerde curator Ana Frangovska, eerder verantwoordelijk voor het Macedonische paviljoen tijdens de Biënnale in Venetië.

Luciano-Benetton-previous collection

Kunstcollectief BAUM

Maureen Bachaus en Bert Janssen zijn beiden verbonden aan het internationale kunstcollectief BAUM. Dit collectief scoort verrassend goed, met betrekking tot het Imago Mundi project. De werken van Jeton Muja, mede-oprichter van het collectief, werd eerder dit jaar reeds geselecteerd voor de nationale Imago Mundi-collectie van zijn thuisland Kosovo.

 

 

De presentatie van de eerste collectie ‘Highlights’ zal samenvallen met de opening van het Imago Mundi Museum in Treviso, Italië, gebouwd op het terrein van een van de oudste gevangenissen in de regio. De vernissage is gepland voor eind november. Beeldmateriaal van de prestigieuze collectie blijft voorlopig nog even achter de schermen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.