Gevangenpoort organiseert lezing en rondleiding in het kader van het Lutherjaar 2017

Op dinsdag 10 oktober organiseert Museum de Gevangenpoort een speciale activiteit in het kader van het Lutherjaar 2017. Na een lezing door auteur en kerkhistoricus Gerard van Manen over de Vroege Reformatie volgt een rondleiding door het cellencomplex van de Gevangenpoort, waar Jan de Bakker (1499-1525) als één van de eerste protestanten vanwege zijn geloof gevangen werd gezet.

Opgesloten

Jan de Bakker werd als een van de eerste protestanten in de Gevangenpoort opgesloten en vanwege zijn geloof tot de doodstraf veroordeeld. Hij had bezwaar tegen bepaalde katholieke rituelen en het door de kerk verkopen van aflaten om vergeving van zonden te krijgen. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. Keizer Karel V wierp zich in die periode op als de grote beschermer van het katholieke geloof en vaardige in 1531 ketterplakkaten uit. In datzelfde jaar gaf hij opdracht om het cellenblok van de Gevangenpoort uit te breiden. Zijn vertegenwoordigster in de Habsburgse Nederlanden, Margaretha van Oostenrijk, liet Jan de Bakker uiteindelijk oppakken.

 

 

In zijn lezing ‘Vroege Reformatie’ plaatst Gerard van Manen, auteur en kerkhistoricus, Jan de Bakker in zijn tijd. Aan de hand van enkele vertegenwoordigers biedt Van Manen een overzicht van de eerste reformatorische stromingen in de Nederlanden en vertelt waarom het lutheranisme hier niet wortelde.

 

 

Na de lezing volgt een rondleiding door de cellen waar Jan de Bakker gevangen werd gezet. Aanvankelijk zat hij vast in de Ridderkamer, een cel die bedoeld was voor meer voorname gevangenen. Maar toen uit de verhoren bleek dat hij zich schuldig had gemaakt aan ketterij, werd hij naar de koude en donkere gajolen gebracht.

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 10 oktober van 16.00 tot circa 17:10 uur.
  • Kosten: gratis met een geldig entreebewijs
  • (€ 10,00 regulier / Museumkaart en Rotterdampas gratis / Ooievaarspas € 5,00).
  • Aanmelden via info@gevangenpoort.nl of 070 – 346 08 61.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.