Portugese Alentejo trekt vakantiegangers met bijzondere accommodaties

De Portugese Alentejo – volgens Lonely Planet één van de 10 Europese topbestemmingen van 2017 – trekt niet alleen liefhebbers van rust en ruimte, maar ook reizigers op zoek naar bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Geen massatoerisme, maar kleinschalige authentieke accommodaties; van wijnhuizen, Casas Brancas en Pousadas tot accommodaties met indrukwekkende vergezichten.

Een antwoord op de groeiende vraag naar duurzamer toerisme, met oog en respect voor het bewaren van de lokale identiteit, cultuur, landschap en ecologische balans.

Smelten

Een goed voorbeeld van het smelten van toerisme met lokale bedrijvigheid – en daarmee duurzaam toerisme – zijn de overnachtingsmogelijkheden bij één van de wijnhuizen van de regio. Over smaak valt niet te twisten, maar de wijnen uit de Alentejo krijgen niet voor niets veel lof van de echte wijnkenners. Tijdens een verblijf bij een wijnhuis, bijvoorbeeld Herdade da Malhadinha Nova of Herdade do Sobroso, krijgen de bezoekers het najaar de kans met de druivenoogst te helpen en kennis op te doen van het proces van druif naar fles.

 

 

Tijdens een overnachting in een Casa Branca, een omgebouwd landelijk huis, proeven de gasten van een authentieke Portugese beleving. Dit type huis is met name te vinden langs de bekende voormalige pelgrimsroute die langs de kust van de Alentejo loopt: de Rota Vicentina. Niet geheel onverwacht zijn de eigenaren van deze huizen dan ook de initiatiefnemers van de wereldberoemde wandelroute en sluiten zij met hun accommodaties perfect aan bij de regio’s doelstellingen voor duurzaam toerisme. Zij zien deze vorm van toerisme en de renovatie van gebouwen en landelijke huizen als een manier om de lokale identiteit, cultuur, het landschap en ecologische balans te beschermen. Sinds 2014 zet de Associação Casas Brancas zich in om op creatieve wijze niet alleen de gemeenschap als geheel maar ook de individuele, enthousiaste locals in contact te brengen met toeristen.

 

 

Historische Pousadas

Onder het Portugese label Pousadas de Portugal – een netwerk van luxe accommodaties die de historie van Portugal in leven houdt – worden in totaal 9 accommodaties gerund in de Alentejo. Van kastelen, kloosters en exclusieve panden in de stijl van de regio, tot locaties gelegen in natuurgebieden. In de Pousadas, zoals die van Convento Arraiolos en Castelo de Alcácer do Sal, worden regionale tradities in stand gehouden en lokale gerechten volgens traditie bereid. De Pousadas van de Alentejo zijn onder andere te vinden in Estremoz, Évora, Arraiolos, Beja, Crato, Marvão, Alvito, Vila Viçosa en Alcácer do Sal.

Adembenemende uitzichten en bijzondere concepte

Naast de typische Portugese verblijfsplaatsen zijn er accommodaties die een indrukwekkend uitzicht bieden op het karakteristieke glooiende landschap met zijn kurkbomen, wijnranken, olijfbomen en flora en fauna. Van het eCork Hotel dat gebouwd is uit kurk – omringd door kurkeiken – tot de woonboten op het Alqueva meer met een sprankelend uitzicht op één van de mooiste sterrenhemelen van de wereld. Op kleinschalige basis en met respect voor de omgeving en natuur.

Over Alentejo

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Marvão en Monsaraz en bijzondere steden zoals Évora en Elvas die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.