Dit zijn de meest vriendelijke deeltransport hoofdsteden van Europa

In de 20ste eeuw werden steden gedomineerd door auto’s en hun bezitters. De auto was een symbool van prestige, status en vrijheid. Baby boomers droomden niet alleen van auto’s, maar konden ook geen leven meer zonder auto voorstellen. Deze fascinatie voor autos heeft ervoor gezorgd dat veel steden continue last hebben van opstoppingen, luchtvervuiling en vernietiging van sociale relaties. Data uit bijvoorbeeld Londen toont aan dat autobezitters zich voortbewegen met een gemiddelde snelheid van slechts 19 km/u.

Naar een deeleconomie

De omslag van de 20ste naar de 21ste eeuw betekent een omslag in de houding tegenover transportatie. Door de ontwikkeling van de zogenaamde deeleconomie (sharing economy) komen er veel regelingen die autos, fietsen of scooters delen. Transport wordt efficiënter gebruikt, waardoor minder transportatie middelen ongebruikt op de straat blijven staan. Studies hebben aangetoond dat een persoonsauto wat voor een persoon of familie gebruikt wordt, gebruikt kan worden door wel 60 mensen. Het vermindert ook de verstoppingen en draag bij tot het reduceren van de zogeheten (koolstof) voetafdruk. De deel revolutie is begonnen, en meer en meer steden sluiten zich aan elke dag.

 

 

Transport – delen in Europa

ShopAlike heeft een analyse uitgevoerd naar deeltransport in Europese hoofdsteden om te zien hoe ver ze zijn met hun eco-vriendelijke ontwikkeling. Ze hebben 27 hoofdsteden binnen de Europese unie geanalyseerd, hiermee is rekening gehouden met fietsen, auto en scooter deel regelingen die worden aangeboden, het aantal voertuigen beschikbaar per 10,000 inwoners en de gemiddelde prijs per 1ste uur van gebruik. Parijs bleek de meest deelvriendelijke hoofdstad te zijn, met een top 1 positie in alle 3 categorieën. Echter deden de steden Brussel, Berlijn, Warschau, Wenen en Amsterdam goed aangezien deze steden ook goede regelingen hebben in alle 3 categorieën. Gedetailleerde rankings laten zien welke steden sterker zijn in welke categorie

 

 

Hoe doet Amsterdam het vergeleken met andere steden?

Amsterdam heeft een goede 6de plaats te pakken. Amsterdam beschikt over alle 3 de vervoersmiddelen en staat daarom hoog aangeschreven. Met de OV fiets van de NS kan men goedkoop en makkelijk zich door heel Amsterdam verplaatsen. De OV fiets is geliefd in Amsterdam.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.