Programma jubileumeditie Uitmarkt Amsterdam bekend

Vandaag maakt Uitmarkt het programma bekend van de jubileumeditie (uitmarkt.nl). De Uitmarkt bestaat veertig jaar en vindt plaats van vrijdag 25 t/m zondag 27 augustus 2017. Tijdens de Uitmarkt wordt het rijke culturele aanbod voor het komende seizoen gepresenteerd.

Het culturele evenement vindt plaats op de nieuwe locatie langs het Oosterdok: het eventterrein loopt van de SkyLounge Amsterdam, via de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Conservatorium, Bimhuis, Muziekgebouw aan ‘t IJ, naar het Marineterrein, Scheepvaartmuseum en NEMO Science Museum. Met een fototentoonstelling op billboardformaat, krijgt de bezoeker op het terrein een doorkijkje in veertig jaar Uitmarkt.

25 podia

Op de 25 podia en diverse hotspots presenteren de deelnemende culturele organisaties en gezelschappen een selectie uit het nieuwe landelijke culturele seizoen: met muziek, dans, film, literatuur, poetry, toneel, cabaret, tentoonstellingen, comedy en lezingen. De uitgebreide informatiemarkt meandert over het hele terrein. Bezoekers krijgen zo een uitgebreide voorbeschouwing van alles wat er het komende seizoen op het cultureel programma staat.

 

 

“Cultuur en deelnemen aan culturele activiteiten heeft een groot positief effect op mensen. Tijdens de Uitmarkt laten we met alle partners en deelnemers zien hoe rijk dat aanbod is in Nederland. Onze organisatie brengt door brede en complete informatievoorziening over wat er te zien en te doen is, cultuur dichterbij de mensen. De Uitmarkt is daarom voor ons een belangrijk evenement”, aldus Frans van der Avert, directeur Amsterdam Marketing.

Bijzondere samenwerking

De Uitmarkt is een cultuurevenement van Stichting Uitmarkt waar citymarketingorganisatie Amsterdam Marketing (redactie, publiciteit, marketing) en De Vries Producties (programmering en productie) onderdeel van zijn.
En wordt mede mogelijk gemaakt door alle belangeloos optredende artiesten, de vrijwilligers en deelnemende locaties. Daarnaast bieden verschillende partners financiële steun zoals hoofdpartner ABN AMRO, BankGiro Loterij, Port of Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Provincie Noord-Holland en SENA Performers.

De omroepen NTR, AVRO/TROS en AT5 zorgen voor live-registraties en reportages op digitaal themakanaal NPO Cultura. De Uitmarkt is ook online te volgen via #Uitmarkt op Facebook en Twitter. Dartelend, energiek en inspirerend: cultuur voor iedereen

Programma op hoofdlijnen

I amsterdam hoofdpodium: Op vrijdag trapt Jörgen Raymann het seizoen af met de leden van de New Cool Collective. De avond wordt opgeluisterd met optredens van onder meer DI-RECT, Tania Kross, het Nederlands Dans Theater en Boris. Zaterdag begint met Berget Lewis en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Met vervolgens optredens van onder andere de Marinekapel van de Koninklijke Marine en Herman van Veen met nieuwe en bekende nummers. De Nederlandse band Sven Hammond sluit zaterdag de rij en brengt samen met artiesten als Edsilia Rombley, Leona Phillipo en Thijs Boontje een lofzang op de Summer of Love. De zondagochtend start met een klassiek concert vanaf het water, waar Verdi’s La traviata van de Nederlandse Reisopera ten gehore wordt gebracht en La Forza del Destino door de Nationale Opera. Frits Sissing en Romy Monteiro sluiten de Uitmarkt zondagavond traditiegetrouw af met de Sing-a-Long: meezingen met onder andere nummers uit Soldaat van Oranje, Lion King, De Marathon en My Fair Lady.

Dansen in en om het Scheepvaartmuseum: Dansgezelschappen en – makers zijn tijdens de Uitmarkt te vinden op het binnenplein van het Scheepvaartmuseum. Onder het glazen dak danst een mix van jonge makers, talentvolle dansers en gevestigde namen waaronder Het Nationale Ballet, Scapino Ballet, ICK Amsterdam en Introdans. Vrijdagavond kan er op het nabij gelegen Marineterrein gedanst worden op de Latin klanken van Summer Breeze. En strijden Amsterdamse Clubs op het binnenplein tijdens de Silent Disco om de aandacht van het publiek: Panama, Chicago Social Club, Club Nyx en de Melkweg.

NEMO voor junioren: Uitmarkt Junior vindt plaats in en rond NEMO Science Museum met workshops en activiteiten georganiseerd door onder meer FOAM, Rijksmuseum en het Amsterdam Museum. Eye Filmmuseum en Cinekid tonen er films. En in de theaterzaal van NEMO is er toneel, dans en muziek te zien en luisteren met onder andere het strijkkwartet van Meneer Sax en de Grote Reptielen Show.

 

 

Boeken aan zee: Op de Oosterdokkade voor de OBA en het Conservatorium bevindt zich ‘boekendorp aan zee’. Bekende schrijvers, veelbelovend talent, verhalenvertellers en literaire performers komen hier bijeen: met onder andere Ted van Lieshout, Jan Siebelink, Murat Isik, Erik Scherder, Marjolijn van Heemstra, Leon Verdonschot, Thomas Heerma van Voss, Nhung Dam, Alma Mathijsen en Wiel Kusters. In de OBA kan het publiek luisteren naar bijvoorbeeld auteur Abdelkader Benali, theatermaker Karlijn Kistemaker en de jonge talenten van de Poetry Circle Nowhere.

Cabaret op het Marineterrein: Op de Voorwerf van het Marineterrein in de Comedy Theatertent en bij het Amsterdams Kleinkunst Festival staan cabaretiers, kleinkunstenaars en comedians op de planken. Dolf Jansen komt zijn nieuwe oudejaarsconference uitproberen, Kirsten van Teijn heeft jeuk en Yentl en de Boer zingen hun liedjes. Maar ook Van der Laan & Woe, Jan Rot en Ronald Snijders maken hun opwachting.

Binnenkijken bij het Conservatorium van Amsterdam: Studenten van alle afdelingen spelen door het hele gebouw tijdens de Uitmarkt. In de Bernard Haitinkzaal is de nieuwste generatie dirigenten in actie te zien en combineert zangeres Pitou haar liedjes met klassieke samenzang. In de Sweelinckzaal is harpist Julian Cardenas te horen, in de Blue Note zaal spelen jazz studenten, waaronder Gijs Idema, de moderne jazz standards.

Amsterdam Fringe Festival presenteert de Vrije Uitloop: Hotspot waar jonge, onconventionele makers hun ei kwijt kunnen. Met voorproefjes van voorstellingen van Amsterdam Fringe en acts van Collectief Explosief, I’m With Stupid en DJ Charlie. Op het kleinste Uitmarktpodium, de Legbatterij, zijn intieme concertjes en poëtische voordrachten te zien en beluisteren. Op zaterdag verandert het terrein in één grote parade met een synchroon-zwemshow van zwemvereniging De Dolfijn in het IJ.

Van jazz tot wereldmuziek en van klassiek tot hedendaags: In Muziekgebouw aan ‘t IJ en Bimhuis. In de Grote Zaal van het Muziekgebouw zijn onder andere het Matangi Quartet, Yuri Honing en het Asko|Schönberg ensemble te horen. In de Kleine Zaal speelt bijvoorbeeld jong talent van het Conservatorium in Amsterdam. In het Bimhuis treedt slagwerker Han Bennink op, samen met klarinettist Michael Moore en gitarist Jorrit Westerhof. De Konrad Koselleck Big Band herdenkt met Echo’s van de Bijlmerramp, de vliegtuigramp uit 1992. In het Atrium presenteren de muziekinstellingen zich op de informatiemarkt, onder andere het Nederlands Philharmonisch Orkest, Nationale Opera en Ballet en de Nederlandse Bachvereniging.

In het hart van het Marineterrein, het BankGiro Loterij Museumkwartier: Alle toonaangevende musea geven een voorproefje van de nieuwe tentoonstellingen van het komende seizoen. Met toegankelijke presentaties en bijzondere verhalen over kunst en hun collecties.

Op het Marineterrein Amsterdam staat het ABN AMRO podium: Met Nederlandse bandjes en artiesten. Op vrijdag treden soulzanger Steffen Morrison op, zangeres Shary-An en de afro-funk band Zitakula. Zaterdag presenteert Sena Performers in samenwerking met GRAP nieuwe artiesten. Met onder andere de indiepop van Radio Eliza en jazzzangeres Ntjam Rosie. De Nederlandse band Electric Company verweeft hun postpunk, neo-psychedelica en old school popnummers tot een geheel. In samenwerking met haar culturele partners biedt ABN AMRO op zondag een podium aan jong talent. Voorafgaand aan de Uitmarkt, in het kader van het programma Talent Centraal van hoofdpartner ABN AMRO, werden deze performers gecoacht door Karin Bloemen, Lucas en Arthur Jussen, Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Het Conservatorium Amsterdam. Karin Bloemen en de broers Jussen pakken samen met hun talenten ook het podium.
Het Marineterrein Amsterdam voor Provincie Noord-Holland: Met interactieve presentaties wordt in het Noord-Holland-paviljoen het verhaal van zeven Noord-Hollandse buitenplaatsen op verschillende manieren aan het publiek verteld.

Port of Amsterdam: Het havenbedrijf, dat dit jaar voor het eerst de Uitmarkt financieel ondersteunt, presenteert de rol die de haven speelt voor Amsterdam en bewoners. Langs thema’s als biobased, circulair, energie, innovatie en duurzaamheid presenteert het bedrijf de kernactiviteiten. Zo levert de haven bijvoorbeeld een groot deel van de duurzame energie waarop de Uitmarkt draait.

 

 

Speciaal concert door Marinierskapel in het ms Koningsdam: Tijdens de veertigste editie van de Uitmarkt ligt het nieuwste en grootste cruiseschip van Holland America Line bij Muziekgebouw aan ’t IJ, het ms Koningsdam. De Marinierskapel van de Koninklijke Marine geeft er zondag een exclusief concert (entreekaarten beperkt beschikbaar via winactie in Parool).

Jazz op het dak in de SkyLounge Amsterdam: Met uitzicht over Amsterdam. Tijdens de Uitmarkt zijn hier de zwoele jazzklanken te horen van het Mo van der Does Quartet en andere studenten van het Conservatorium.

Het terras van de SkyLounge

Het terras van de SkyLounge


Informatiemarkt langs gehele Oosterdok: De Informatiemarkt meandert over het hele Uitmarktterrein. Op de Oosterdokskade zijn uitgeverijen en boekhandels vertegenwoordigt op de boekenmarkt. Jonge Uitmarktbezoekers kunnen hun hart ophalen bij de stands van de Uitmarkt Junior bij het NEMO Science Museum. Dansliefhebbers vinden dansgezelschappen en – festivals terug in de pronkkamers van het Scheepvaartmuseum. Op het Marineterrein zijn theaters, toneelgezelschappen, theaterproducenten en impresariaten te vinden, maar ook alle musea zijn hier aanwezig in het BankGiro Loterij Museumkwartier. In het Atrium van het Muziekgebouw aan ’t IJ staan de muziekinstellingen en -ensembles en dat laten ze ook horen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.