Kom naar de zomerworkshops bij NEMO Science Museum

Een koperen figuurtje laten draaien, een bibberbot sturen en een robot maken die zelf kan tekenen: kinderen en ouders kunnen weer samen aan de slag in de Familiewerkplaats bij NEMO Science Museum in Amsterdam. Tot 3 september is de Familiewerkplaats dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Bezoekers van de familiewerkplaats bouwen een baan voor de bibberbot. Foto DigiDaan

Bezoekers van de familiewerkplaats bouwen een baan voor de bibberbot. Foto DigiDaan

Familiewerkplaats

In de Familiewerkplaats schuiven Pim (7) en zijn broer Mees (11) met hun moeder aan een lange tafel om verschillende opdrachten uit te voeren. In de ruimte zijn drie workshops te volgen en de jongens beginnen met het uitzetten van een parcours voor een bibberbot. Het trillende ‘beestje’ zoekt al kriebelend zijn weg die de bezoekers voor hem hebben uitgestippeld.

 

 

NEMO medewerker Joris geeft uitleg bij het maken van een draaiend koperen figuurtje: het luistert namelijk best nauw. Dan gaan Pim en Mees aan de slag. Het juist buigen van het koperdraad blijkt nog best lastig, gelukkig is daar hun moeder om te helpen. Samen zetten ze het figuurtje op een batterij die op twee magneten staat, en… Hij draait! ‘Dat komt doordat we een gesloten circuit hebben gemaakt,’ leest Pim voor. ‘Daardoor gaat het figuurtje draaien!’

‘Samen leer je het meest’

Met de Familiewerkplaats biedt NEMO Science Museum in Amsterdam in de zomermaanden extra workshops, anders dan de ‘standaard’ activiteiten en tentoonstellingen die in het museum zijn te bezoeken. ‘We zijn een doe-museum. Alles draait om familylearning: met elkaar en van elkaar leren,’ legt Joris uit. ’Samen leer je het meest.’

NEMO; Familiewerkplaats

Volgens het museum benaderen kinderen een tentoonstelling vaak heel onbevangen, ongehinderd door kennis, terwijl volwassenen bij een tentoonstelling vaak op zoek gaan naar de bedoeling. ‘Het is de andere benadering die het waardevol maakt. Kinderen leren van ouders en ouders leren van hun kinderen.’

In beweging

In de Familiewerkplaats is dan ook te zien dat zowel ouders als de kinderen in beweging zijn. Samen. Joris: ’De workshops zijn bedacht voor kinderen vanaf een jaar of acht, maar met een beetje hulp van ouders is het voor alle leeftijden.’

Bij het maken van een tekenrobot met technisch LEGO, is het bij bezoekers Mees en Pim eerder andersom: ze helpen hun moeder met het aan de praat krijgen van de accu en bouwen zelf een rijdend onderstel. Het papier dat onder de bouwplek ligt, wordt voorzien van perfecte rondjes en gekleurde rechte lijnen: de robot werkt!

 

 

Kinderen en ouders die zelf met de uitdagingen in de Familiewerkplaats aan de slag willen, kunnen dat nog tot 3 september bij NEMO Science Museum in Amsterdam. Reserveer online kaartjes via de site.

 

 

Ontvang tips voor reizen met kinderen

Ontdek elke dag een samenvatting met het laatste nieuws en actuele events van wereldwijde bestemmingen in je inbox. (en we sturen geen spam)

  • Voer een getal kleiner dan of gelijk aan 5 in.

Comments are closed.