Hitte en bosbranden in Zuid-Europa

In Zuid-Europa is het aanhoudend heet en droog. Hierdoor zijn in landen als Italië en Kroatië al diverse bosbranden uitgebroken. Komende dagen blijft het daar tropisch en meest zonnig. Her en der is een onweersbui mogelijk. Meer onweer vinden we in Midden-Europa. Hier wordt de kortstondige hitte van de afgelopen dagen verdreven, maar met 25-28 graden is het nog steeds zomers warm.

Foto Weeronline

Foto Weeronline

Heet in Spanje

Wie naar het zuiden is getrokken voor zonnig en heet zomerweer zit daar goed. In Spanje is de meeste zonneschijn te vinden langs de costa’s. Met temperaturen van circa 30 graden is het heerlijk strandweer. In het binnenland trekken soms wolkenvelden over en in de bergen is in de namiddag kans op een bui. In steden als Sevilla en Madrid loopt het kwik op naar 32-35 graden.

 

 

Ook in Italië is het hoogzomer met uitbundige zonneschijn en temperaturen die tussen 33 en 35 graden uitkomen. In de Povlakte is een mix van wolkenvelden en zon en in de Alpen kunnen stevige onweersbuien ontstaan. In Milaan ligt het kwik rond 31 graden en is het broeierig warm.

Bosbranden in Kroatië

In Kroatië is het zonnig en heet zomerweer. In de vakantiegebieden loopt de temperatuur dagelijks op naar 32-34 graden. De keerzijde van het hete weer is dat de kans op bosbranden fors toeneemt. In combinatie met onweer en veel wind is een brand zo ontstaan en breidt deze snel uit. Een goed voorbeeld zijn de branden die de afgelopen dagen hebben gewoed bij Split. Het vuur bereikte zelfs de bebouwde kom en was moeilijk te controleren.

Griekenland en Turkije na weekend bijzonder heet

In Griekenland is het op en top zomerweer met veel zon en nauwelijks wolken. Komende dagen wordt het steeds heter en na het weekend stijgt het kwik zelfs naar 37-40 graden. Langs de stranden en op de eilanden is het met 32-34 graden ook behoorlijk warm. Gelukkig biedt de zee verkoeling.

 

 

In Turkije kwam het de afgelopen dagen tot stevig onweer. In Istanboel stonden straten blank en op diverse plekken stond het water zo diep dat hele auto’s door de straten dreven. Komende dagen verbetert het weer in Turkije aanzienlijk. Er is veel zon en het kwik loopt in Istanboel op naar circa 30 graden. Aan de zuidkust is het een stuk heter met 34-39 graden. Lokaal kan het in het binnenland zelfs ruim 40 graden worden.

Frankrijk aangenaam zomerweer na hitte

In Frankrijk hebben buien de hitte verdreven. In Parijs stijgt het kwik naar een graad of 26. Hierbij is het wisselend bewolkt en is kans op een enkele bui. Ook in de rest van Frankrijk wisselen wolken, zonnige perioden en enkele buien elkaar af. Daarbij is het met 24-28 graden prima zomerweer. Alleen in de Provence en aan de Côte d’Azur stijgt het kwik naar tropische waarden. De maxima liggen tussen 30 en 33 graden. Het is flink zonnig en de neerslagkans is klein.

Centraal- en West-Europa wisselvallig
Buien hebben gisteren en vandaag een einde gemaakt aan de hitte in Duitsland. Het heeft stevig geonweerd en op diverse plaatsen was wateroverlast. Zo liep Keulen onder water nadat 50 mm in korte tijd naar beneden kwam. Komende dagen ontstaan enkele buien, zijn er zonnige perioden en stapelwolken. Met maxima van 25 graden in het noorden tot lokaal 30 graden in het zuiden blijft het behoorlijk warm. Na het weekend wordt het een paar graden koeler. Hierbij vallen geregeld buien.

In Groot-Brittannië zwaait een lagedrukgebied de scepter. Gebieden met buien passeren aan de lopende band, maar er zijn ook droge en zonnige dagdelen. In Londen is het 22-24 graden. Verder naar het noorden toe is het met 18-20 graden iets minder warm. In Schotland lijkt het weer na het weekend te verbeteren en is meer ruimte voor de zon. Het is daar wel iets minder warm.

Alpen broeierig warm, dagelijks onweer

In Zwitserland en Oostenrijk is het behoorlijk warm met maxima van 25-30 graden. De lucht is vrij vochtig en dagelijks ontstaan onweersbuien. Wandelaars in de bergen kunnen dus het best vroeg op pad gaan voordat ’s middags onweersbuien op de hellingen ontstaan. Er is een afwisseling van zon en stapelwolken.

Noorwegen bijzonder warm, later wisselvallig

In Scandinavië is het flink aan het zomeren. In Bergen (Noorwegen) bereikt de middagtemperatuur zelfs 28 graden en schijnt de zon uitbundig. Normaal gesproken is deze stad koning van de regen. Er valt gemiddeld meer dan 300 dagen per jaar neerslag. Komende dagen wordt het iets minder warm, maar met circa 24 graden blijft het warm. Er is kans op een enkele bui, maar het grootste deel van de tijd blijft het droog. In Oslo neemt vanaf het weekend de wisselvalligheid toe. De temperatuur zakt daar naar 22 graden.

Ook in Zweden is het mooi zonnig en warm zomerweer, maar geleidelijk neemt de wisselvalligheid toe. Aanvankelijk wordt het in het zuiden 22-25 graden, maar langzaam dalen de maxima naar 18-22 graden. Vooral vanaf zondag wordt het een stuk natter. Ook in Denemarken wordt het vanaf dit weekend wisselvallig en met 20 graden is het aan de frisse kant.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.