Zweedse vikingen, zuurstokken en cowboys

Heb je altijd al eens een viking van dichtbij willen zien? Kom dan naar het Vikingdorp Foteviken dat vlakbij Malmö ligt. De bewoners van het dorp zijn re-enactors: mensen die historische gebeurtenissen naspelen of uitbeelden, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaatsvonden. De vikingen die hier de geschiedenis naspelen bouwen huizen en schepen, maken gebruiksvoorwerpen en bereiden maaltijden – allemaal zoals de Vikingen dat ook hebben gedaan. En, natuurlijk verkleed je jezelf ook even als viking.

Zuurstokken maken in Gränna

Overal in Zweden kom je rood-met-witte zuurstokken tegen. Met kerst hangen ze in de kerstboom. Je mag ze zelf maken, en proeven natuurlijk, in het zuurstokstadje Gränna. Wil jij zelf typisch Zweedse zuurstokken maken in Gränna? De workshop duurt ongeveer een uur. Het is voor kinderen vanaf 7/8 jaar goed te doen. Een bijzondere ervaring om zelf een echt traditioneel Zweeds product te maken. Voor een gezin van 4 personen betaal je 2600 SEK (circa 270 euro, 2016). Meer informatie over reserveren en prijzen voor andere groepsgroottes is te vinden op de website van Polkapojkarna.

 

 

Een dagje cowboy zijn

De paardenhoefsmid, de kapper die z’n scheermes gebruikt en de hoedenmaker; dat zijn belangrijke personages in het themapark High Chaparral. Aan het bureau zit de sheriff in een schommelstoel met een ster op zijn vest en een pistool in zijn riem. Verder langs de hoofdstraat op het station kreunt en puft de stoomlocomotief, terwijl de krantenjongen de High Chaparral Kroniek aan de bezoekers uitdeelt, die met eigen ogen een oordeel vellen wat er allemaal gebeurt in de stad vol met bankovervallen en diefstal van vee. En, terwijl je wacht op een plekje in de trein word je bezig gehouden door nieuwe avonturen van cowboys, indianen, mooie dames en een stationschef met een pet.

 

 

Terug naar een vervlogen tijdperk

Het is duidelijk dat het Zweedse Wild West park, High Chaparral, gelegen in Hillerstorp tussen Värnamo en Isaberg in Småland, gebouwd is door mensen met een passie voor het echte werk; je wordt meegenomen naar vervlogen tijden. De oprichters hebben een aangeboren gevoel voor houtwerk en een niet te onderdrukken verlangen om in de oorspronkelijke westerse stijl te bouwen. Alles is zoals het Wilde Westen was, het is onmogelijk om ook maar een plastic stoel of een moderne rekenmachine te vinden.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.