Meerderheid vakantiegangers twijfelt of aankopen van buiten de EU mee naar huis mogen

Deze zomer gaan naar verwachting meer dan anderhalf miljoen Nederlanders op vakantie buiten Europa. Dit zijn er niet alleen meer dan ooit, ook doen zij massaal (87,2%) inkopen op hun vakantieadres voor thuis. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Douane.

De Douane op zoek naar items waarvoor ze belasting kunnen heffen of illegale goederen

De Douane op zoek naar items waarvoor ze belasting kunnen heffen of illegale goederen

Bij het inpakken van de koffer houdt bijna de helft van de Nederlanders (44,1%) ruimte vrij voor spullen die zij op vakantie kopen. Verreweg de meeste vakantiegangers weten wel dat zij niet alles zomaar mogen invoeren van hun bestemming buiten de EU, maar weten niet precies wat de regels zijn. Zo denkt bijna de helft (46,7%) van de Nederlanders dat je dat lekkere schapenkaasje gerust mag meenemen (dit mag niet). Ook meent de overgrote meerderheid (86%) dat je geen 16 liter bier mag invoeren zonder dit te melden bij de Douane (dit mag juist wel). Om na aankomst in Nederland zorgeloos door de Douane te gaan, voert de Nederlandse Douane de zomercampagne ‘Wereldreizigers’. In de nieuwe Douane Reizen App staat per bestemming wat wel en niet mee terug mag in het vliegtuig naar Nederland. Je ziet ook meteen waarom dat zo is.

Wat mag ik meenemen door de Douane?

Meer dan de helft (51,2%) van de reizigers heeft weleens getwijfeld of een product ‘zomaar’ mee naar huis mocht. Vaak kun je naar hartenlust shoppen, maar sommige dingen mogen niet mee door de Douane. Bijvoorbeeld leren schoenen gemaakt van beschermde diersoorten, zoals krokodillen of souvenirs waar beschermde schelpen of koraal in is verwerkt. Elektronica mag meestal ook gewoon mee, maar bij aankopen boven de € 430 moet je het wel bij de Douane melden.

 

 

Top-3 favoriete aankopen

De populairste aankopen op reis zijn kleding en schoenen (60,4%). Onder jonge reizigers (18 tot en met 29 jaar) is dit zelfs 75,3%. Ook souvenirs zoals sleutelhangers en servies zijn onverminderd populair (50,8%). Sieraden nemen de derde plek in (28,9%). Vrouwen doen de meeste aankopen, behalve bij alcohol en (waterpijp)tabak. 22,1% van de mannen neemt dit mee, tegenover 14,7% van de vrouwen.

 

 

Met de Douane Reizen App voor Android en iOS check je eenvoudig wat mee terug naar huis mag. Twijfel je alsnog? Deel je vraag of foto op Facebook of Twitter via #magditmee en de douaniers zoeken het voor je uit.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.