Voel je kapitein en matroos ineen tijdens een vaarvakantie in de Franse Ardennen

Ver weg van drukke steden, mensenmassa’s en overvolle verkeerswegen kan men in de Franse Ardennen in alle rust vakantievieren op de rivieren en kanalen. Variërend van een tochtje van enkele uren tot een boottocht van een weekend, midweek, 7 dagen of langer. Bij verschillende verhuurbedrijven kun je kiezen voor eenvoudige tot luxueuze boten waarmee je zelf kunt varen.

Voor boten korter dan 15 meter heb je namelijk geen vaarbewijs nodig. Hoewel er soms wat vrees is om voor het eerst aan het roer van een boot te staan, blijkt uit de praktijk dat men de bediening en besturing direct onder de knie heeft. Honden zijn veelal toegestaan. Over het algemeen kun je overal aanmeren langs kanalen of rivieren en uiteraard in openbare havens. www.ardennes.com.

Goed vertrekpunt

Een goed vertrekpunt is bijvoorbeeld Pont-à-Bar, waar het bedrijf Ardennes Nautisme gevestigd is. Men kan bijvoorbeeld 95 km noordwaarts over de Maas varen naar Givet en dan verder België in. Of kies de westelijke route over het Canal des Ardennes die de Maas met de Seine verbindt. De afstand naar Berry au Bac bedraagt 106km met onderweg veel sluizen. Wie 2 tot 3 weken wil varen, kan kiezen uit twee routes van 550 of 500 km. De eerste loopt vanaf Pont à Bar naar België en dan via het Canal de Sambre à l’Oise en het Canal des Ardenne weer terug naar Pont à Bar. Er zijn boten beschikbaar die geschikt zijn tot en met 10 personen.

 

 

Zuidwaarts

De Maasvallei ontdekken kan wanneer je vanaf Pont à Bar over de Canal de l’Est via Sedan en Mouzon naar Stenay en Verdun in de regio Lorraine vaart, een afstand van zo’n 100 km met 22 sluizen.

le long et sur la meuse

Fluisterbootjes

Op verschillende locaties in de Franse Ardennen zijn ook fluisterbootjes te huur waaronder in Haybes, Vireux-Wallerand en Charleville-Mézières. Ze bieden plaats aan 5 tot 7 personen.

 

 

In Monthermé kun je in de rondvaartboot ‘le Roc’ een mooie tocht over de Maas maken van 1½ uur en in Givet kun je op 2 rondvaarten stappen van het bedrijf Les Croisières Ardennaises.

Ervaring niet vereist

Vakantiegangers die nog nooit aan het roer van een boot hebben gestaan, laten zich soms afschrikken maar zelf een boot besturen is vrij eenvoudig. Bij het inschepen krijg je tekst en uitleg. Veel sluizen werken automatisch, een enkele handmatig of er is een sluiswachter. In tegenstelling tot rondrijden in een auto kabbel je tijdens een vaarvakantie rustig door het water zodat je de omgeving relaxed kunt opnemen. Het is een ultieme wijze van onthaasten. Het mogelijk om fietsen mee te nemen omzo en route steden en dorpjes te verkennen.

Vaaromgeving

De vaarroutes in de Franse Ardennen voeren door verschillen landschappen en langs charmante dorpjes. De natuur varieert van heuvelachtig en bosrijk tussen Givet en Monthermé, tot uitgestrekte vlaktes ten zuiden van hoofdstad Charleville-Mézières. Met de boot kun je nabij het centrum van Charleville-Mézières aanmeren en van 16-24 september het tweejaarlijkse ‘Festival Mondial des Theatres de Marionnettes’ bijwonen, dat op loopafstand van de kade plaatsvindt.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.