Fietsen langs de Maas in de Champagne, Lorraine en Ardennen

Onder fietsliefhebbers staat fietsen langs een rivier vaak op het verlanglijstje. Denk aan de Rijn, de Moezel, Elbe en uiteraard de topper de Donau. Fietsen langs de Maas hoort ook tot die klassiekers, maar één aaneengesloten bewegwijzerde fietsroute van de bron in Frankrijk tot de monding in Hoek van Holland was er nog niet. Tot nu!

Voie verte/Fumay/Ardennes 08

In 2015 werd een convenant getekend tussen tientallen partijen uit Frankrijk, België en Nederland om de volledige 1000-km lange Maas te gaan bewegwijzeren. Dat gaat dit jaar gerealiseerd worden met 30 etappes en totaal 950 kilometer aan bewegwijzerde routes met een officiële opening op 22 juni in Venlo. Het fietspad begint in Pouilly-en-Bassigny in het zuiden van de Champagne en stroomt via Neufchateau, Verdun en Stenay in de Lorraine naar Sedan,
Charleville-Mézières, Haybes en Givet in de Franse Ardennen waar de Maas België binnenstroomt.

 

 

Champagne

Wil je de Maasfietsroute bij de bron beginnen, dan is de vestingstad Langres een ideaal overnachtingsadres. De stad heeft een erg leuk centrum en vele schilderachtige straatjes en steegjes. De stad is omringd door een 3,5 km lange stadswal met 12 torens en 9 poorten waar men overheen kan wandelen. De afstand naar de oorsprong van de Maas naar het gehucht Pouilly-en-Bassigny – twee stenen monumenten markeren de bron – is 32 kilometer.

Ook voor het ommuurde plaatsje Bourmont wil je zeker even van de pedalen stappen. Het draagt vanwege de Renaissance panden, de terrastuinen, twee kerken en zijn ligging het label ‘Petites Cités de Caractère’.

 

 

Lorraine

Het Maastraject door de Lorraine bevat de nodige bezienswaardigheden om even van de fiets te stappen. Zo geeft het Biermuseum in Stenay – gevestigd in de kelders van een citadel – op een oppervlakte van 2500m² en middels 45.000 voorwerpen een fascinerend inzicht in de historie en bouwproces van dit gouden vocht.

Wie zich wil verdiepen in het leven van Jeanne d’Arc, bezoekt de plaatsen Domrémy en Vaucouleurs, met onder andere haar geboortehuis, een Jeanne d’Arc centrum en een museum.

Een verplichte stop is Verdun en omgeving. In het volledig gerenoveerde Mémorial Verdun ervaart men een van de bloedigste veldslagen ooit: de Eerste Wereldoorlog. Combineer dit met een bezoek aan de ondergrondse citadel in Verdun en je hebt een zeer indrukwekkende impressie van de Grote Oorlog.

Ardennen

Het fietstraject langs de Maas in de Franse Ardennen heet ook wel voie verte en veel groener ga je het niet krijgen. Hoewel het een heuvelachtig gebied is, is het pad langs de Maas voornamelijk vlak. Prachtige steden langs deze route zijn onder andere Sedan met zijn indrukwekkende kasteel en pittoresk Charleville-Mézières met het 17e-eeuwse Place Ducale plein. Fiets je er tussen 16-24 september langs, dan moet je zeker even afstappen want dan is de stad overgenomen door het marionettenfestival dat er om de twee jaar plaatsvindt. Haybes en Fumay zijn ideale koffiestops en vlak bij de grens met België ligt het schilderachtige Givet waar de panden in het centrum prachtige gerenoveerd zijn.

Overnachten

Onder het label ‘Champagne à velo’ en ‘Ardennes à Velo’ hebben fietsvriendelijke accommodaties zich gebundeld. Een overzicht vindt men in de 2017 Nederlandstalige brochure ‘Fietsen Wandelen in de Frans Ardennen‘ via www.ardennes.com. Hotels die fietsers verwelkomen, zijn onder andere Le Temps des Cerises in Nouzonville, les Boucles de Meuse in Monthermé, La Sapinière in Remilly-Allicourt en Domaine du Faucon in Donchery.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.