Het hart van Umbrië: het Trasimeno meer

Het is het hart van Umbrië: het Trasimeno meer. Doordat de oevers geleidelijk aflopen, kunnen zelfs de allerkleinsten er spetteren en spelen. Maar ook voor oud(er) is er ontzettend veel te doen op en rondom het meer: bezoek de expositie van Picasso.
umbrie

Of ga vogels kijken in de Oasi Naturalistica La Valle, beoefen één van de vele watersporten, stap op de mountainbike om de heuvels rondom het meer te beklimmen of ontdek de middeleeuwse dorpjes aan de westkant. Kortom: er is voor ieder wat wils!

Expositie Pablo Picasso

In 1917 kwam Pablo Picasso voor wat creatieve inspiratie naar Italië. Juist, dat is precies 100 jaar geleden! Ter ere hiervan is er een tentoonstelling in het Corgna paleis in Castiglione del Lago: “Pablo Picasso. The matter and the sign. Ceramics, graphics”. Er zijn meer dan 90 kunstwerken van de grootste en meest invloedrijke kunstenaar van de 20e eeuw te bewonderen. Schilderen, gravure, schetsen en keramiek: in zijn lange en intense leven heeft Picasso alle soorten kunst uitgeprobeerd. Voor kunstliefhebbers is deze tentoonstelling een echte aanrader.

 

 

Vogelparadijs Oasi Naturalistica La Valle

Niet alleen wij zijn dol op het Trasimenomeer, ook onder vogels is het een populaire plek. De Oasi Naturalistica La Valle aan de zuidoost kant van het meer is met de ondiepe wateren en grote rietvelden een geliefde plek voor vogels om te broeden of even te stoppen tijdens hun trekroute van Noord-Europa naar Afrika. Vanuit een observatiehut spot je de aalscholver, blauwe reiger, ijsvogel, smient of de 200 andere soorten die er de afgelopen jaren gespot zijn. Maak een tocht met een fluisterboot, volg een rondleiding of ga zelf op stap met een audiogids.

 

 

Watersport

Het 128 vierkante kilometer grote meer in Umbrië is uitermate geschikt voor allerlei watersporten. Zeilfanaten zijn aan het juiste adres, beginnende zeilers leren de kneepjes van het vak bij één van de zeilscholen rondom het meer. Adrenalinejunkies gaan windsurfen, kitesurfen, wakeboarden of waterskiën. Maar ook voor de kleinere kinderen is er van alles te doen: huur bijvoorbeeld een waterfiets met glijbaan! Even uitrusten van al die sportieve activiteiten? Picknick dan op één van de eilanden in het meer en aanschouw de prachtige zonsondergang.

Mountainbiken in de heuvels rondom Trasimeno

Heb jij al flink wat mountainbike-kilometers in je benen? Volg dan het voorbeeld van de locals en ga voor de 48 kilometer lange route door de heuvels ten noorden van het Trasimeno meer. Het fietspad vanaf Passigiano langs het meer is een opwarmertje voor je spieren, bij Borghetto begint het echte werk: fiets heuvelopwaarts naar Mount Castiglione, om vervolgens over de bergrug naar Gosparini Cross te gaan. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over het Trasimenomeer. Na nog een flink stuk klimmen en dalen, kunnen je spieren tijdens de laatste platte kilometers tot rust komen en kun jij genieten van de mooie omgeving.

3 middeleeuwse Umbrische dorpjes: Castiglione del Lago, Paciano en Panicale

Aan de westkant van het meer liggen drie charmante dorpjes waar je je in de middeleeuwen waant. Begin je dag in Castiglione del Lago, vanaf waar je een prachtig uitzicht over het meer hebt. Volg de hoofdstraat naar Rocca del Leone, een machtig vijfhoekig fort dat in de 16e eeuw als onoverwinnelijk bekend stond. Vervolg je route een stukje het binnenland in naar Paciano, lid van de “Mooiste Dorpen van Italië”. Struin hier door de middeleeuwse straten en over pleinen en ga door naar het laatste dorp: Panicale. Dit dorp wordt ommuurd door een stadswal die 10 torens met elkaar verbindt. Ga hier op één van de terrasjes op een plein zitten en aanschouw la dolce vita.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.