Ontdek hoe culinair de Italiaanse regio Umbrië is!

Iedereen is het erover eens dat Italië wereldleider is als het gaat om goed eten en drinken. Umbrië, het groene hart van Italië, is daar geen uitzondering op. De regio heeft unieke smaken en prachtige lokale producten: van chocolade tot honing en van vlees tot vis en de rijke culinaire tradities zijn vaak eeuwenoud. Ga mee op een culinaire reis door Umbrië.

Foto: Paul Tolenaar

 

LEES OOK DIT: Drukte in Pompeï

 

Culinair Orvieto

Orvieto, één van de mooiste steden van Umbrië, is door de Etrusken gebouwd op een vulkanische tufstenen rots. Struin door de middeleeuwse straten en steegjes en kijk je ogen uit naar de paleizen, torens en prachtige kerken. De kleurrijke Duomo is zonder overdrijven een meesterwerk. De 63 meter diepe waterput Pozzo di San Patrizio is een hoogstandje uit de zestiende eeuw. Onder de stad is er een stelsel van tunnels, grotten en waterputten, gegraven in een tijdsbestek van tweeënhalf duizend jaar. Tof!

Maar Orvieto is meer! Het is ook de thuisbasis van Enoteca Regionale dell’Umbria, de Umbrische regionale wijnvereniging. De wijngeschiedenis van Orvieto gaat ruim tweeduizend jaar terug in de tijd en is al net zo lang heel geliefd. Met name de witte Orvieto Classico was zo geliefd dat de kunstenaars die meewerkten aan de Duomo zich erin lieten uitbetalen, Luca Signorelli zelfs 1000 liter per jaar! Koken met wijn kunnen de inwoners als de beste: probeer bijvoorbeeld gallina ubriaca, ofwel ‘dronken kip’. Naast wijn is Orvieto beroemd om de witte truffel die gevonden wordt in de kalkachtige kleigrond. De nabijgelegen bossen zorgen voor smakelijke paddenstoelen en wild en de olijfolie is om je vingers bij af te likken.

 

 

De smaken van het Trasimenomeer

Het Trasimenomeer is niet alleen een heerlijke uitvalsbasis om Umbrië te verkennen, het eten is er ook verrukkelijk! Niet geheel verrassend overheerst vis de menukaart. De traditie van de visserij in het meer gaat terug naar de tijd van de Etrusken. Alles leren over de geschiedenis en verschillende vistechnieken? Breng dan een bezoek aan het Museo della Pesca sul Lago Trasimeno in het kleine plaatsje San Feliciano. Vervolg je weg naar Passignano sul Trasimeno, Tuoro of Castiglione del Lago en strijk neer in één van de vele restaurants met schitterend uitzicht over het meer. Probeer bijvoorbeeld eens de traditionele tegamaccio, een heerlijke vissoep. umbrie

Scuola del Cioccolato Perugina

Attentie aan chocoladeliefhebbers! Net buiten Perugia vind je de Perugina Chocolade School, waar je verschillende cursussen kunt volgen. Duik zelf de keuken in om de mooiste en lekkerste chocoladecreaties te maken. Er is ook een museum waar je alles leert over de chocolaterie Perugina, de maker van de wereldberoemde Baci Perugina: een kus uit Perugia. Bij elk chocolaatje met hazelnoot zit een mooie spreuk over de liefde. In het museum kun je ook een glimp opvangen van de fabriek waar alle overheerlijke chocolade wordt gemaakt.

bacio-chocola-perugia

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.