Ook dat is Duitsland: lekker veel cultureels en sfeervolle steden

Wie zei er dat het Geheim over de Grens alleen bestaat uit stille, onbedorven natuur met hier en daar een afgelegen boerderijtje? Fout! Vooral de komende maanden kom je ze overal tegen: zomerse evenementen om van te smullen, meestal ook letterlijk.

Originele festivals voor muziekfans én fans van idyllische locaties (Trompetenbaum & Geigenfeige), baanbrekende kunstprojecten van internationale allure (Skulptur Projekte Münster), eeuwenoude kastelen en burchten met een hip idee (de Schlosser und Burgentag), onvergetelijke dorpsfeesten op het plein.

Trots van het Münsterland – Schlosser und Burgentag 2017

Zet het in je agenda: het weekend van 17-18 juni. Romantische waterkastelen, historische vestingen, indrukwekkende pronkpaleizen. Het enige probleem: waar begin je? Een kleine greep uit de mogelijkheden.
Zondag de 18e, omgeving Steinfurt en Rheine, halverwege Enschede en Münster. Fietstocht met gids langs het betoverende kloostercomplex Kloster Bentlage (1437) en Slot Steinfurt.
Schloss Ahaus, voornaam buitenhuis met voor de gelegenheid Amerikaanse klassieke auto’s en zeldzame oldtimers. Even retro op de foto in petticoat? Kan. Koffie met taart uit eigen keuken bij Burg Hohen Haus, Heek-Nienborg. Eerst even door de rozentuin wandelen en in de oude gewelvenkelders kijken.

Burg Gemen in Borken-Gemen is bijna een klein dorp: hoofdburcht, omgeven door drie groepjes bijgebouwen op afzonderlijke eilanden in de slotgracht. Spannend: zaterdag om 21:00 leidt de opzichter persoonlijk rond, met verrassende verhalen en door geheime ondergrondse tunnels.

Groot, groter, grootst: Burg Bentheim, het reusachtige zandstenen kasteelcomplex boven op de 90 meter hoge rots, de verste uitloper van het Teutoburger Woud, die bijna maar nét niet tot Nederland reikt. Zondag om 11 uur openbare rondleiding. Nu je toch in de buurt bent: even wandelen over het prinsheerlijke landgoed Heerlijkheid Lage in Neuenhaus. Een plekje zoals je het alleen hier (en misschien in Twente) ziet: statige eikenlaan naar het oude herenhuis, watermolen aan de beek, ruïne van een nog ouder kasteel, piekfijn gerestaureerde arbeidershuisjes. Geen openluchtmuseum, maar écht.

 

 

Wie maakt Westfalen Westfalen?

Een soort nostalgische streekroman, die tijdelijke tentoonstelling 200 Jaar Westfalen in het Alte Kutschenmuseum Gescher. Over de mensen (zijn ze echt zo zwijgzaam en arbeidzaam?), over de eenvoudige streekgerechten (Korn-jenever, Pumpernickel-brood en Schinken van het lokale scharrelvarken), over de lappendeken van eigenwijze regio’s die loopt van Sauerland tot Ruhrgebiet. Nog tot 16 juli.

Iedere zondag raak, nog tot 10 september: Trompetenbaum und Geigenfeige

Logisch, half plant, half muziekinstrument als naam voor een evenement. Dat komt zo: de locaties van dit heel gevarieerde, zomerse muziekfestijn zijn steeds de mooiste tuinen van deze regio – en dat wil wat zeggen in het parkachtige, tuinverliefde Münsterland!

 

 

Zomaar twee tips voor twee bijzondere concerten: op 23 juli is het groene Stadtpark Vreden voor de oer-Ierse folkband The Stokes. Onverstaanbaar waarschijnlijk, maar toch brul je uit volle borst mee!
Heel andere koek: het 700 jaar oude waterkasteel Haus Weibergen in Ochtrup, een van de hoogtepunten uit de rijke geschiedenis van vorstendom-bisdom Münster, is op 6 augustus het decor voor de swingende tonen van de vier vrouwen van saxofoonkwartet SAKS4.

En nog een paar andere hoogtepunten:

  • Van 16-30 juni zet de stad Osnabrück het Midden-Oosten én Nabije Oosten in de schijnwerpers, met het Morgenland Festival. Negatieve vooroordelen over de regio waren er al genoeg, moeten ze gedacht hebben. Twee weken vol betoverende traditionele oriëntaalse muziek van Turkije tot Iran, maar ook moderne jazz en rock met oosters tintje.
  • Van 6-9 juli verandert de centrale Martkplatz tijdens de Osnabrücker Weinsommer in een gezellige wijnproeverij in de openlucht, dankzij 15 wijnboeren uit de befaamde wijnstreek Rheinland-Pfalz.
  • Nu al een tropisch hoogtepuntje op de Bocholter Kulturtage: zaterdagavond 8 juli – je verwacht het niet voor het oude, gotische Raadhuis – een Cubaanse Dansavond. Ritme, vrolijke drankjes, lichtjes, lachende gezichten.
  • Natuur, muziek, lekker onderweg op de fiets in het Emsland: het zit allemaal in de toertocht met gids die ‘Die klingende Ems’ heet. De hele route langs de groene oevers en kades van het Dortmund-Ems-Kanal en de rivier de Ems vaart het muziekschip ‘Meppen’ met je mee. Aan boord: leerlingen van de muziekschool die heel knap wisselen tussen klassiek, jazz of blues. Het hele gezin kan de boot makkelijk bijhouden, want die vaart een slome 12 km per uur. De driedaagse ontdekkingstocht begint op vrijdag 16 juni – maar vanzelfsprekend mag je ook voor 1 dag kiezen. Onderweg kom je plaatsjes als Spelle, Lingen, Meppen en Haren tegen. In Papenburg is op een historische plek aan de Ems ook het slotfeest met live muziek en een leuk randprogramma.
  • Nordhorn in de Grafschaft Bentheim moet je ontdekken vanaf het water, of zoals ze hier zeggen: in eendenperspectief. De binnenstad ligt helemaal op een eiland, tussen de Vechte en de grachtengordel. Op de City Rundfahrt (met stille, elektrische boot!) zie je alles beter: de onderkant van lage bruggen, de oude kerk, industrieel erfgoed van de voormalige textielfabrieken, jaloers makende woningen aan het water.

Meer informatie: www.geheimoverdegrens.nl.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.