Het Skulptur Projekte Münster is nu van start

Sinds 1977 biedt Skulptur Projekte Münster om de tien jaar een bijzondere tentoonstellingservaring: kunstenaars vervaardigen werk voor specifieke plekken in Münster sculpturen, video-installaties en performances. De gerealiseerde projecten gaan een relatie aan met de architectonische, historische en maatschappelijke context van de stad.

Maar hun betekenis reikt verder: kunstenaars houden zich in 2017 bezig met een actueel thema als globalisering en ze stellen bijvoorbeeld vragen bij het begrip ‘sculptuur’. Daarnaast onderzoeken ze de verhouding tussen het openbare en private domein in een tijd van toenemende digitalisering.

Een zintuigelijke en emotionele kunstervaring

Op vrijdag 9 juni gaf het curatorenteam, bestaande uit Britta Peters, freelance curator uit Hamburg, Marianne Wagner, curator hedendaagse kunst in het LWL-Museum für Kunst und Kultur, en Kasper König, artistiek leider, een toelichting bij Skulptur Projekte Münster.

Kaspar König omschreef zijn rol bij de vijfde editie van Skulptur Projekte in klare taal:

“Als artistiek leider is het mijn taak ervoor te zorgen dat het geen festival wordt, maar een tentoonstelling blijft die zintuiglijk en emotioneel kan worden ervaren. Ik ben hier om de autonomie van Skulptur Projekte te verdedigen.”

Britta Peters verklaarde de randvoorwaarden van het project: ‘De tentoonstelling komt voort uit de projectvoorstellen van de deelnemende kunstenaars. Het curatorenteam stelt hoge eisen, maar tegelijkertijd is er veel mogelijk. Wel moet de politieke en maatschappelijke relevantie van de kunstwerken voor een breed publiek zichtbaar worden. Het gaat erom met esthetische middelen krachtig stelling te nemen. Hoe dat uitpakt is altijd afwachten, maar we mogen denk ik blij zijn met het resultaat. Tussen de kunstwerken, zo verschillend als ze zijn, ontstaat een levendige wisselwerking: je kunt telkens weer nieuwe dwarsverbanden zien.’

Marianne Wagner benadrukte dat ze het bijzonder vindt om als curator in de openbare ruimte te werken: ‘Skulptur Projekte schuwt het experiment niet en stelt vragen die relevant zijn voor kunst en samenleving. Tegelijkertijd wordt een kritisch gesprek over individuele kunstopvattingen geëntameerd. Je met de openbare ruimte bezighouden is niet iets vrijblijvends – dat is gebleken tijdens het realiseren van de tentoonstelling in de samenwerking met de kunstenaars en de talrijke betrokkenen in de stad.’

 

 

35 nieuwe kunstwerken

Voor de vijfde editie van Skulptur Projekte ontstonden 35 nieuw werken, die de kunstenaars op uitnodiging van het curatorenteam voor specifieke locaties in Münster hebben ontwikkeld. De tentoonstelling strekt zich uit over de hele stad en is voor het eerst gerealiseerd in samenwerking met een andere instelling: het Skulpturenmuseum Glaskasten in Marl. Hiermee breidt Münster zijn onderzoeksterrein uit – Marl, de stad in het Ruhrgebied, biedt een spannend contrapunt.

 

 

Met een omvangrijk educatief programma nodigt Skulptur Projekte 2017 inwoners van Münster en bezoekers van elders uit om te reflecteren over kunst in de openbare ruimte. Daarbij gaat het vooral om de persoonlijk ervaring en de subjectieve beleving van de kunstwerken in een stedelijke omgeving.
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus (DE/EN) van 480 pagina’s.

Kijk voor meer informatie op www.skulptur-projekte.de.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.