Een permanent, algemeen modemuseum, zoals het MoMu in Antwerpen, is er in ons land niet. Toch biedt het Nederlandse museumaanbod genoeg opties voor modeliefhebbers. De 3 verrassende musea die we hieronder op een rijtje hebben gezet, belichten allemaal een thema dat met mode te maken heeft.
Esther Westerveld CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden
Het TextielMuseum – Tilburg
Een bezoekje aan het TextielMuseum in Tilburg móet wel de moeite waard zijn; het museum won onlangs de Museumprijs en mag zich daarom Museum van het Jaar 2017 noemen. Het Textielmuseum is gevestigd in een oude textielfabriek en er zijn tentoonstellingen te zien op het gebied van design, kunst en erfgoed. Maar ook het TextielLab, dat onderdeel van het TextielMuseum is, neemt een belangrijke plaats in. Het TextielLab is een kenniscentrum en een werkplaats; het biedt bezoekers de mogelijkheid om ontwerpers, kunstenaars en architecten aan het werk te zien en om eventueel zelf aan de slag te gaan.
Op 10 juni gaat in het TextielMuseum de tentoonstelling Earth Matters van start. Er is de laatste jaren veel aandacht voor duurzaam textiel. Zelfs reguliere modewinkels kiezen er steeds vaker voor om kleding van duurzame materialen aan te bieden, zoals bij de Green Cotton collectie van Peter Hahn het geval is. De tentoonstelling Earth Matters gaat dieper in op de ontwikkelingen rondom dit thema, door experimenten te tonen die bijdragen aan een duurzamer productieproces. In het kader van de tentoonstelling zullen er in het museum ook verschillende workshops en masterclasses worden georganiseerd.
Tassenmuseum Hendrikje – Amsterdam
In het centrum van Amsterdam, aan de Herengracht, vind je Tassenmuseum Hendrikje. Dit museum toont de geschiedenis van de tas in de westerse cultuur, van de middeleeuwen tot het heden. In het tassenmuseum zijn meer dan 5.000 tassen, buidels, koffers, beurzen en bijpassende accessoires te bewonderen, waaronder de iconische tas van Margaret Thatcher en de Versace tas van Madonna. Tassenmuseum Hendrikje is het enige museum ter wereld dat zich op deze schaal gespecialiseerd heeft in tassen. Wat dit museum extra bijzonder maakt, is dat het gevestigd is in een grachtenpand dat tot het UNESCO Werelderfgoed behoort. In het pand bevinden zich ook twee ‘stijlkamers’, die gebruikt worden voor de high tea-arrangementen die het museum aanbiedt en die afgehuurd kunnen worden voor bijvoorbeeld borrels of recepties.
Momenteel zijn er in het tassenmuseum, naast de vaste collectie, twee tijdelijke tentoonstellingen te zien. Het gaat hierbij om de tentoonstelling ‘It’s a Men’s World’, waarin mannentassen centraal staan, en om een expositie over het exclusieve sieradenmerk Gem Kingdom.
Hoedenmuseum Zet ‘m op – Andijk
Een ander museum met een bijzondere specialisatie is Hoedenmuseum Zet ‘m op in Andijk. Al ruim 20 jaar verzamelt Wil Gorter hoeden en alles wat daarmee te maken heeft. Sinds 2001 stelt ze haar verzameling tentoon voor publiek in haar eigen kleine museum. Haar collectie bestaat inmiddels uit zo’n 400 hoeden en omvat daarnaast onder meer hoedenspelden, dozen, platen, boeken en tijdschriften. Bezoekers van het museum kunnen verschillende hoeden passen en voor de jongste gasten is er een leuke begeleidende vragenlijst samengesteld.
Naast het beheren van haar eigen museum, volgt Wil een opleiding tot modiste (hoedenmaakster). Ze heeft daarom zelf ook verschillende hoeden gemaakt. Haar uitgebreide expertise op hoedengebied deelt ze tijdens haar lezingen, die zowel in het hoedenmuseum als op andere locaties kunnen worden gehouden.
Lees elke dag het laatste nieuws
Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
"*" geeft vereiste velden aan