Drukte in Pompeï

Het is elke dag weer druk in het oude Pompeï. Met een gemiddelde van een kleine 10.000 bezoekers per dag, is het tegenwoordig in de beroemde stad toch nog minder druk dan in de hoogtijdagen, vlak na het begin van onze jaartelling. Toen leefden er maar liefst 15.000 mensen in deze Romeinse nederzetting aan de Middellandse zee.

De toegang naar Pompeï

De toegang naar Pompeï

De Vesuvius

Pompeï was welvarend. De zee was binnen handbereik en de grond rondom de Vesuvius was vruchtbaar. Deze vulkaan was al eeuwen niet actief geweest. De stad in Italië floreerde en kende tempels, theaters, villa’s en gewone woningen. In het jaar 62 na Christus werd de stad ontwricht door een grote aardbeving. Veel van de publieke gebouwen raakten zwaar beschadigd maar de bevolking begon vrijwel meteen aan de wederopbouw. In de zomer van 79 barstte echter totaal onverwachts de Vesuvius uit. De vulkaan spuwde brokstukken, tefradeeltjes en vulkanische as uit. De stad werd meters dik bedekt met al deze materialen en de bewoners stierven of door toedoen van hun instortende woningen of door de hete gloedgolven.

Het werd stil in Pompeï en de stad, die bedolven lag onder meters as en lava, werd in de loop van de eeuwen vergeten. Het Romeinse Rijk zelf werd aanvankelijk groter dan ooit en stortte in de 5e eeuw in. Na de middeleeuwen werd er weliswaar iets van de stad ontdekt, maar pas in de 18e en de 19e eeuw werden serieuze opgravingen ondernomen.

Pompeï in het voorjaar

Pompeï in het voorjaar

Een goed bewaarde Romeinse stad

Pompeï is vandaag opvallend groot en is één van de best bewaarde Romeinse steden. Eeuwenlang is deze nederzetting vlak aan zee beschermd geweest door de massa die haar gedood heeft. Een groot deel is nu blootgelegd maar nog lang niet alles is gelokaliseerd. De hoofdstraat, de Via dell Abbondanza, kan weer gebruikt worden door het publiek. Deze loopt van oost naar west tot aan het Forum. De karrensporen zijn nog zichtbaar in de stenen en langs de boulevard bevinden zich de muren van vele woningen. Het Forum is een groot rechthoekig plein dat ooit het middelpunt vormde van het stadsleven. Hier staat nog steeds wat over is van de openbare gebouwen. De tempel van Jupiter is weliswaar verwoest, maar de funderingen, trappen, muren en zuilen getuigen nog van de pracht van weleer. Het meest indrukwekkende gebouw aan dit plein was de Basiliek, het centrum voor financiën, handel en rechtspraak. Gehavende muren en zuilen vertellen hier nog immer een verhaal.

Via dell Abbondanza

Via dell Abbondanza

Tempel van Jupiter

Tempel van Jupiter

De Basiliek

De Basiliek

Net als 2.000 jaar geleden

Heel Pompeï verhaalt. De daken zijn ingestort maar de inrichting van de stad en de gebouwen laat op een fenomenale wijze zien hoe het leven was in die dagen, 2.000 jaar geleden. Theaters zien er gaaf uit, alsof ze ieder moment weer een spektakel verwachten. Fresco’s en mozaïeken versieren nog steeds sommige vloeren en muren van de vele panden. De meest bekende mozaïek die er aangetroffen werd, is die van Alexander de Grote in zijn strijd tegen de laatste koning van het Perzische Rijk. Deze mozaïek is nu te bezichtigen in het nationaal archeologisch museum in Napels.

Het grote theater

Het grote theater

Mozaïek van Alexander de Grote

Mozaïek van Alexander de Grote

Archeologisch museum

In dat prachtige museum in de grote stad nabij, is nog veel meer te bezichtigen, en niet alleen uit Pompeï. Maar de stad die door de vulkaan werd verwoest, wordt er goed vertegenwoordigd. Een prachtige en zeer accurate maquette geeft je een weergaloos beeld van Pompeï. Mozaïeken, schilderingen en gebruiksvoorwerpen liggen hier veilig. De spraakmakende geheime kamer laat zelfs zien hoe de bewoners van Pompeï seksualiteit zagen en beleefden, met een aantal niets verhullende fresco’s, waarvan er ook enkele in de getroffen stad zelf nog te vinden zijn.

Een nette erotische afbeelding uit de geheime kamer

Een nette erotische afbeelding uit de geheime kamer

Leven in Pompeï

De beleving is evenwel op z’n echtst tussen de ruïnes. Veel rondleidingen duren maar zo’n 2 of 3 uur en dat is feitelijk te kort. Na zo’n georganiseerde tour kun je het best zelf nog wat uurtjes uittrekken om verder op ontdekkingstocht te gaan. Thermen of badhuizen waren populair in de Romeinse tijd en sommige daarvan zijn redelijk goed bewaard gebleven. Binnen hun muren ontdek je waar de bezoekers zich uitkleedden, hoe warmte de ruimtes in kwam, in welke baden men zich ontspande. De Terme Stabiane vormen zo’n bijzondere plek. Ook bewoners van toen tref je aan, als afgietsels van de vormen die zij achtergelaten hebben in de as. In deze figuren herken je heel duidelijk de slachtoffers die totaal verrast werden door de fatale uitbarsting waar geen mens aan kon ontkomen.

Binnenin de Terme Stabiane

Binnenin de Terme Stabiane

 

 

Maquette van de Terme Stabiane in het archeologisch museum

Maquette van de Terme Stabiane in het archeologisch museum

Tijd kwamen de Pompeïers tekort en dat geldt ook voor de bezoekers van vandaag. Pompeï is een archeologische schat die je steeds verder zou willen exploreren. De beste tip in deze is: neem vooral alle tijd, want zelfs dan is de kans groot dat je het gevoel hebt dat je uren tekort komt.

Het afgietsel van een bewoner

Het afgietsel van een bewoner

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.