Een nieuw bijzonder hoogtepunt in Noorwegen: De Loen Skylift!

De fjorden liggen nu wel heel letterlijk ‘onder’ je voeten als de nieuwste attractie van Noorwegen opengaat. Een bijzonder hoogtepunt waar zelfs koninklijk bezoek op afkomt: de Noorse koningin Sonja heeft de lift op 20 mei hoogstpersoonlijk geopend!

noorwegen-fjorden-skylift

De Skylift kabelbaan aan de Nordfjord brengt je in ruim vijf minuten naar de top van Mount Hoven op 1011 meter hoogte. De lift is daarmee een toegangspoort naar nog meer natuuractiviteiten in de omgeving van Stryn en vergroot de bereikbaarheid van het Nordfjord. Een panoramisch uitzicht over de fjorden was nog nooit zo toegankelijk, zelfs voor mindervaliden!

Met de Loen Skylift begeef je je letterlijk naar de top

De kabelbaan begint in het dorp Loen en neemt je in vijf tot zeven minuten mee naar de top van Mount Hoven op 1011 meter. Bij het Fjord Loen station is een kiosk, kaartverkoop en winkel. Het is dan wel de steilste kabelbaantocht ter wereld, over veiligheid hoef je je geen zorgen te maken. In een cabine passen maximaal 45 mensen en de twee cabines gaan tegelijk omhoog en omlaag voor de perfecte balans. 400 Passagiers per uur kunnen in mum van tijd naar de top. Niet meer urenlang zwoegen, maar je lekker laten tillen!

 

 

De Loen Skylift is geschikt voor families met kinderen, mindervaliden en iedereen die soepel op eigen benen kan staan. De Skylift is het gehele jaar door open; vanaf negen uur ’s ochtends vertrekt iedere 30 minuten een kabelbaan naar de top. In het voor- en naseizoen vertrekken de laatste Skyliften om 19.00u weer terug naar het fjordstation, in de zomer is de laatste rit om 23.00u. Retourkaartjes voor volwassenen kosten 485 Noorse kronen, voor kinderen tussen 6 en 15 jaar betaal je 240 kronen, zo’n €25. Er zijn ook tickets voor meerdere dagen beschikbaar en kaarten koop je eenvoudig online. Een hond of fiets kan tegen meerprijs ook mee de lucht in.

Het avontuur boven op de berg dat je echt niet mag missen

Waarom zou je je aan deze steile kabelbaan wagen? Simpel: omdat je vanaf de top kunt genieten van het adembenemende panoramische uitzicht, proeven van lokale producten in het Hoven restaurant of verder op avontuur kunt. Ruim 70 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden voor alle niveaus en het uitzicht over de Jostedalsgletsjer, de grootste gletsjer van Europa, roepen je vanaf een kilometer hoogte. Ga zelf of met een gids het avontuur tegemoet! In het winterseizoen kun je vanaf hier sneeuwschoentochten maken en langlaufen. Tijdens de zomer lonkt de nabij gelegen Via Ferrata Loen voor de echte durfal, de langste ‘klettersteig’ in Europa. Van kabelbaan naar klimtocht, als dat geen adrenalinekick geeft! Een kleine impressie van een Loen Skylift tocht beleef je hier virtueel mee:

Haute Cuisine op je bord en op je netvlies

De Loen Skylift breng je naar restaurant Hoven op de top van de berg. Dit restaurant met panoramisch uitzicht serveert het hele jaar door gerechten gemaakt met lokale ingrediënten. Niet alleen vanwege de hoogte, ook vanwege de producten een hoogwaardige keuken dus. Het restaurant staat langs de rand van de top en is zelf al een plaatje vanwege de prachtige architectuur, gebouwd met natuurlijke materialen en met natuur in de hoofdrol: alles voor het perfecte uitzicht! Er is plek voor 300 – 350 personen en het á la carte menu is niet het enige feest voor de zintuigen.

 

 

De omgeving is eigenlijk het echte hoofdbestanddeel. Kijk uit over de natuur rond de fjorden vanaf het panoramische terras, proost op je geslaagde weg naar de top aan de bar of laat je verrassen door de ‘special effects’ van het in de lucht dansende noorderlicht wanneer het zich laat zien. Het restaurant is eigendom van het bekende Hotel Alexandra wat beneden in het dal al jarenlang bekend staat om haar gastvrijheid en kundigheid in de keuken. Tot en met juli is het restaurant open voor lunch. Vanaf juli tot en met oktober kun je er terecht voor lunch en diner, snacks en lichte gerechten. In het laagseizoen, van november tot april, is het restaurant alleen in de weekenden en op feestdagen geopend. Bij Hoven kun je terecht om op adem komen van alle avonturen, je smaakpapillen stillen terwijl je naar beneden kijkt of gewoon gezellig naborrelen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.