Ontdek de Poolse steden Krakau en Gdansk tijdens de Internationale Hanzedagen in Kampen

Van 15 tot en met 18 juni 2017 zijn de Internationale Hanzedagen. Hanzestad Kampen staat tijdens het grootse evenement bol van activiteiten die je de stad doen ontdekken als nooit tevoren. Wandel langs de rivier de IJssel en bewonder de prachtige skyline, de oude stadsbrug en ontdek de honderden monumenten in de hanzestad. Ga terug in de tijd tijdens de Internationale Hanzedagen en beleef de authentieke sfeer.

Ook Polen is aanwezig op dit jaarlijkse terugkerend event

De Hanzedagen zijn jaarlijkse bijeenkomsten waar alle Europese Hanzesteden bij elkaar komen om de aangesloten steden te promoten bij het publiek. Het internationale netwerk bestaat uit 187 Hanzesteden uit 16 landen. Ook de Hanzesteden Krakau en Gdansk zijn dit jaar aanwezig om toeristen te laten zien wat ze kunnen verwachten tijdens een city trip naar deze Poolse steden.

 

 

Op donderdagavond 15 juni worden de Internationale Hanzedagen geopend met een spectaculaire openingsact. De overige dagen zijn er in Kampen verschillende activiteiten te beleven. Zo vormt het Van Heutszplein het hart van het festival en staat hier een groot podium waar iedere avond een concert plaatsvind. In andere delen van de stad vind je verschillende markten waar ambachtelijke producten uit de omliggende streek worden aangeboden. De Hanzemarkt is de plek waar je meer te weten kunt komen over de aanwezige Hanzesteden. Vaak wordt hier gebruik gemaakt van een combinatie van muziek en eten om je kennis te laten maken met de verschillende culturen. Zin om een dagje gezellig te winkelen dan ben je in de historische binnenstad van Kampen op het juiste adres. Dwaal door de Oudestraat langs kleine boetiekjes of beklim De Nieuwen Toren voor een spectaculair uitzicht over de IJssel.

wawel-noca-foto-p-krzan

Het Wawel kasteel in Krakau. Foto: P. Krzan

Krakau

De historische stad Krakau ligt in het zuiden van Polen, aan de grote rivier Wisla die dwars door het land loopt. De vroegere hoofdstad van Polen wordt ook wel de parel in de Poolse kroon genoemd. Het hoogtepunt van de stad was in de 15e en 16e eeuw en wordt ook wel de ‘Gouden Eeuw’ van Polen genoemd. De historische binnenstad die sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst staat, wordt omringd door het groene park Planty en is heerlijk voor een ontspannende wandeling. De Oude Stad met de Universiteit van Jagiellonia en Wawel met het Koninklijk Kasteel, de Kathedraal en de Drakengrot, behoren tot de bekendste en de mooiste plekken van Polen.

 

 

De wandelroutes door de Oude Stad leiden allemaal naar de Lakenhalle: een 16e eeuwse markthal waar nog steeds koopmans kraampjes staan die een diversiteit aan souvenirs voor thuis verkopen. Onder het marktplein bevinden zich enorme ondergrondse ruimtes waar je kennis over het verleden van Krakau en zijn relaties met Europa kunt opdoen.

kosciol-mariacki-rynek-glowny-wschod-slonca

Het grote marktplein in Krakau

Gdansk

De stad Gdansk ligt in het noorden van Polen aan de Oostzee en is een prachtige stad met een eeuwenoude geschiedenis. Ooit was Gdansk een van de rijkste en belangrijkste Hanzesteden en had het culturele en commerciële banden met de Lage Landen. De geschiedenis van Gdansk gaat meer dan 1.000 jaar terug. Door de ligging op het kruispunt van belangrijkste handelsroutes, zowel over land als over zee, heeft de stad door de eeuwen heen gefungeerd als een ontmoetingsplaats voor verschillende culturen, nationaliteiten en religies.

Gdansk kent 3 historische wijken waarvan de Hoofdstad, het Glowne Miasto, voor toeristen het interessantst is. Ten noorden ligt de Oude Stad, het Stare Miasto en ten zuiden ligt de Oude Buitenwijk, Stare Przedmiescie. Aanvankelijk ontwikkelde de Oude stad en de Hoofdstad zich naast elkaar maar toen Polen onder het bewind stond van de Duitse Orde groeiden de 2 steden aan elkaar vast. In tegenstelling tot de Hoofdstad werd de Oude Stad na de Tweede Wereldoorlog niet in de oude glorie herbouwd. De Buitenwijk in Gdansk ontstond tussen de 15e en de 17e eeuw doordat er veel meer inwoners bijkwamen.

gdansk-starowka

De haven van Gdansk

De stad heeft vele bezienswaardigheden zoals musea en kerken. Breng vooral een bezoek aan de populaire plekken Lange Straat en de Lange Markt, hier zijn veel bijzondere gebouwen uit de Hanzeperiode. Gdansk ligt aan zee en heeft een paar ideale plekjes om daar optimaal van te genieten. In het strandgebied tussen Sopot en Gdansk vind je een zandstrand en veel wandel- en fietspaden. Ook zijn er in Gdansk heel veel discotheken, cafés en terrasjes. Vanaf 15 mei vliegt KLM dagelijks naar Gdańsk. Met een comfortabele Embraer 175 vlieg je met vluchtnummer KL1919 in minder dan 2 uur naar Gdansk. Nederlanders die graag vanaf Eindhoven of Groningen vliegen kunnen met Wizz Air voordelig naar Gdansk vanaf deze luchthavens.

Win een weekendje-weg naar Krakau!

Krakau en Gdansk zijn beide aanwezig op de Internationale Hanzedagen in Kampen. Om het publiek te informeren over de cultuur van Krakau geeft de Poolse zangeres en violiste Joanna Slowinska optredens. De foodtruck serveert heerlijk warme specialiteiten uit Krakau. Wil je een verblijf voor 2 personen in een 4-sterren hotel in Krakau winnen? Schrijf je dan in bij de stand van Krakau tijdens de Internationale Hanzedagen in Kampen en doe mee!

Meer informatie:

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.