Vanaf juni in het National Gallery of Ireland in Dublin: Vermeer en de Meesters van de Genre-schilderkunst

Van 17 juni tot en met 17 september 2017 neemt de National Gallery of Ireland in Dublin de bezoekers mee in het leven en werk van Johannes Vermeer en zijn tijdgenoten met de tentoonstelling ‘Vermeer en de Meesters van de Genre-schilderkunst: Inspiratie en Rivaliteit’.

schrijvende-vrouw-met-dienstbode-johannes-vermeer-foto-national-gallery-of-ireland

Schrijvende vrouw met Dienstbode – Johannes Vermeer © National Gallery of Ireland

Eerder dit jaar trok deze expositie rond Vermeer en andere grote kunstschilders uit de Gouden Eeuw al een record aantal bezoekers in het Louvre in Parijs. De tentoonstelling valt samen met de heropening van de historische vleugels van de National Gallery of Ireland en is een prachtige toevoeging aan de rijke cultuur van Ierland.

 

 

Culturele rijkdom

Ierland en de hoofdstad Dublin hebben een rijke culturele traditie die in allerlei facetten tot uiting komt. Cultuur maakt deel uit van het DNA van de Ieren. Van muziek en dans, tot historie, literatuur en kunst. Tot de grote musea behoren het National Museum en haar gouden en Keltische meesterwerken, Trinity College met het beroemde Book of Kells, de Royal Irish Academy en de National Library. Daarnaast zijn er talrijke andere grote en kleine culturele bezienswaardigheden in het land te bezoeken.

Vermeer Tentoonstelling in Dublin

De tentoonstelling geeft de bezoeker nieuwe inzichten in de Delftse schilder Vermeer en zijn relatie met andere grote meesters uit die tijd. De expositie bestaat uit 60 meesterwerken, waarvan tien schilderijen van Vermeer. Dit is bijna een derde van zijn overgebleven werk. Daarnaast worden werken getoond van tijdgenoten als Gerrit Dou, Gerard ter Borch, Jan Steen, Gabriel Metsu, Pieter de Hooch en Frans van Mieris.

 

 

Samen vormen zij een unieke verzameling die is bijeengebracht uit diverse musea- en privé collecties, waaronder het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Zo zijn onder meer ‘Schrijvende vrouw met dienstbode’ uit 1670 (eigendom National Gallery of Ireland), ‘de Astronoom’ uit 1668 (eigendom Musée du Louvre) en ‘Vrouw met Weegschaal’ uit 1663 (National Gallery of Art, Washington) te zien. De tentoonstelling is een samenwerking tussen deze drie musea. De curator van de National Gallery of Ireland is de Nederlander, dr. Adriaan E. Waiboer, Head of Collections and Research van National Gallery of Ireland.

Toegangskaarten

Kaarten voor de tentoonstelling (Vermeer and the Masters of Genre Painting: Inspiration and Rivalry) zijn vanaf nu verkrijgbaar via de website van de National Gallery of Ireland.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.