Pop Art, genderidentiteit en hedendaagse lakkunstvariaties in Duitsland

Het hoeven niet altijd de grote kunstmanifestaties te zijn die cultuurliefhebbers naar Duitse musea lokken. Alvorens de documenta 14 in Kassel en Skulptur Projekte in Münster op 10 juni hun poorten openen, zijn er andere tentoonstellingen die cultuurliefhebbers weten te boeien.

howard-kanovitz-death-in-treme

Het Lackmuseum in Münster bijvoorbeeld toont werken van kunststudenten die met lak werken. Een retrospectief van Jürgen Glauke is in het Max Ernst Museum in Brühl te zien en het Ludwig Museum in Brühl toont een solotentoonstelling van de Amerikaanse schilder Howard Kanovitz.

 

 

jurgen-klauke

Jürgen Klauke – Selbstgespräche. Zeichnungen 1970–2016 Max Ernst Museum – Brühl

Het eerste retrospectief over Jürgen Klauke. Sinds de jaren zeventig onderzoekt hij de maatschappelijke norm ten aanzien van de vrouwelijke en mannelijke identiteit en sociale gedragspatronen. Hiermee anticipeerde hij op het huidige genderdebat. Het menselijk lichaam staat centraal in zijn werk, dat hij omschrijft als ‘esthetisering van het existentiële’ en dat een provocatieve kracht bezit. De presentatie toont de ontwikkeling van de vroege beeld- en tekstnotities, die dagelijks ontstonden, tot de grote, kleurige gouaches uit recente tijd en omvangrijke tekeningensuites in zwart-wit. Nog t/m 16 juli 2017.

katalog-debras

Howard Kanovitz – Visible Difference Ludwig Museum – Koblenz

De eerste museale solotentoonstelling van de Amerikaanse schilder Howard Kanovitz (1929-2009) sinds 1980. Een buitenkans om deze oude meester van de Pop Art en het fotorealisme te herontdekken. Aan de hand van exemplarische, belangrijke werken uit zijn oeuvre is zijn artistieke ontwikkeling te volgen. Bovendien biedt de tentoonstelling de kans zijn kunsthistorische betekenis wetenschappelijk te doorgronden. Nog t/m 28 mei 2017.

 

 

Lakkunst afstudeerwerk – Parijs, St. Petersburg, Hangzhou, Guangzhou, Tokyo Museum für Lackkunst – Münster

De eerste tentoonstelling die aan de academische studierichting ‘Lakkunst’ is gewijd. Er zijn wereldwijd maar weinig kunstacademies waar lakkunst kan worden gestudeerd. Een van de belangrijkste aspecten van de opleiding is het doorgeven van de traditionele technieken. Zo worden deze technieken voor het heden en de toekomst behouden. Daarnaast stimuleert de opleiding vernieuwende interpretaties van deze eeuwenoude traditie. Nog t/m 20 augustus 2017.

Kijk voor meer tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.