Lekker actief met het hele gezin op pad in de Eifel

Waar vind je oneindige bossen en krijg je een goede indruk van miljoenen jaren geologische geschiedenis? In de Eifel dus, de vakantiestreek die begint net over de grens bij Vaals. Ook voor gezinnen die lekker actief bezig willen zijn heeft de populaire Eifel veel te bieden, zoals de unieke natuur in het Nationalpark Eifel of een kijkje in het geologische verleden in de oostelijke Vulkaaneifel.

mayen-schiefermuseum

Rondleiding in het Deutsche Schieferbergwerk in Mayen: © Tourist-Information Mayen

Een geologisch prentenboek

In de oostelijke Vulkaaneifel zijn overal sporen van miljoenen jaren geologische geschiedenis te ontdekken. Een belevenis voor het hele gezin is een bezoek aan het Deutsche Schieferbergwerk in Mayen, een museum over het delven van leisteen. Zo´n 16 meter onder de Genovaburcht ligt een 340 meter lang labyrint van mijngangen. Hier krijg je een goede indruk van het zware werk van de mijnwerkers. Met een lift word je in een onderaardse wereld met lorrie, baggermachines, touwzagen en een enorme luchtdrukhamer gebracht. Een hoogtepunt voor jong en oud is de gesimuleerde rit met de lorrie door de mijngangen. Tip: vooral als het buiten snikheet is, is een bezoek aan de koele mijngangen een prettige afwisseling. Ook als het weer eens niet zo mee zit is dit museum een goede keuze.

 

 

maare-mosel-radweg

Fietstocht op de Maare-Eifel-Radweg: © Eifel Tourismus GmbH / fotograaf K.H. Daams

Fietsen over voormalige spoorlijnen

Het geheim van gemakkelijk fietsen in de Eifel zit ´m in de ligging van een aantal fietspaden op voormalige spoortracés, omdat deze slechts geringe stijgingspercentages (maximaal 2,5%) hebben. Bijvoorbeeld het Maren-Moezel-fietspad vanaf Daun: de eerste 4 km moet je even klimmen, daarna gaat het vooral bergaf. Je fietst over talrijke bruggen en viaducten boven diepe dalen en door verlichte tunnels. Het traject tussen Daun en Gillenfeld is perfect om te doen met kleine kinderen. Een extra service is de fietsbus MaareMosel die je samen met je fiets weer terugbrengt naar Daun. Langs de route liggen bovendien kortere fietsrondjes naar bijvoorbeeld de ‘lavabom’ in Strohn of de burchtruïnes in Manderscheid.

 

 

Natuurbelevenis voor iedereen

In het Nationalpark Eifel worden vijf dagen per week in totaal 8 Duitstalige wandelingen met de ranger aangeboden. Hij weet alles over de flora en fauna, vertelt wetenswaardigheden over het Nationalpark en wijst je op dingen in de natuur die anders verborgen zouden blijven. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Wilder Kermeter is het ecologische hart van het Nationalpark, dat voor iedereen, jong en oud, én mensen met een bewegingsbeperking, toegankelijk is. Op een bergrug tussen twee stuwmeren liggen uitgestrekte gemengde en beukenbossen met een netwerk aan wandelpaden dat ook met een kinderwagen of rolstoel toegankelijk is. Het hoogtepunt is het panorama over de stuwmeren vanaf de rotspunt Hirschley. Op het educatieve pad kom je spelenderwijs alles te weten over de nieuwe wildernis, de bosontwikkeling en de veelzijdige flora en fauna van het Nationalpark Eifel.

rangertour-nationalpark-eifel

Op pad met de ranger: © Nationalpark Verwaltung

Meer informatie: www.eifel.info
Eifel Tourismus GmbH, Kalvarienbergstraße 1, 54595 Prüm, tel.: + 49 (0) 6551 96560 | info@eifel.info

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.