Gloednieuwe muziektempel voor cultuurstad Parijs

Met de gloednieuwe muziektempel La Seine Musicale, die op 22 april 2017 officieel zijn deuren heeft geopend, is het Parijs en zijn regio opnieuw gelukt de stad te verrijken met een architectonisch kunststuk dat zonder twijfel door veel bezoekers op het lijstje ‘must-see’ zal worden gezet. Het treden in de voetsporen van de architecten Ban en de Gastines en die van grote namen uit de Franse geschiedenis, zoals de Zonnekoning en Rodin, maken van een bezoek aan Parijs en de regio Parijs een bijzondere culturele ontdekkingstocht, tussen oud en nieuw.

parijs-frankrijk

Indrukwekkende klanken

Afgelopen zaterdag opende het splinternieuwe muziekcentrum La Seine Musicale na een feestelijk programma zijn deuren voor het grote publiek. Het centrum voor muziek met verschillende activiteiten op het gebied van muziek en dans, moet één van de nieuwe culturele trekpleisters van de stad worden. Het is dan ook een intrigerend gebouw dat als een schip in de Seine ligt en op ieder moment van de dag anders oogt vanwege het effect van de zon op de ronde glazen constructie. Architecten Shigeru Ban en Jean de Gastines kunnen wel de ‘Zonnekoningen van de 21e eeuw’ worden genoemd!

 

 

In de voetsporen van de Zonnekoning

Wie weet gunt de geschiedenis de architecten net zoveel eeuwigheidswaarde als die eerste Zonnekoning – Lodewijk de XIV – op wiens culturele erfgoed Parijs na meer dan drie eeuwen nog lang niet is uitgekeken. Ook aanstaande zomer worden weer miljoenen bezoekers verwacht in de vele monumentale gebouwen en fraaie parken die tijdens het koningschap van deze grote vorst werden aangelegd of uitgebreid. Zoals de tuinen van het château van Vaux-le-Vicomte en van het kasteel van Fontainebleau. En midden in Parijs die van Les Tuileries, bij het Louvre. Het wereldberoemde park rond het kasteel van Versailles is op de avonden van 6,7,12 en 14 juli extra spectaculair vanwege een grote vuurwerkshow.

 

 

Rodin als stralend middelpunt

Speciale aandacht heeft Parijs dit jaar voor Auguste Rodin, omdat deze beeldhouwer precies 100 jaar geleden overleed. In het Grand Palais is een grote tentoonstelling met zijn werk en het Musée Rodin zelf wijdt een expositie aan creatieve uitwisseling tussen Rodin en de Duitse artiest Anselme Kiefer. De Parijse Munt (La Monnaie de Paris) slaat een speciale 2-euromunt met Rodins beeltenis: een goede reden om dit instituut eens te bezoeken: het gebouw is de laatste jaren getransformeerd tot cultureel centrum inclusief een restaurant van sterrenchef Guy Savoy.

parijs-frankrijk

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.