Zweedse 1 april, kikker in je bil; Dymmelsonsdagen

Ook in Zweden is Pasen een populaire traditie. Ongeveer zeven op de tien Zweden viert Pasen, maar het is niet meer het religieuze feest van vroeger. Het is nu in de eerste plaats een familiegebeuren. Tradities die met dit feest samenhangen worden wel in stand gehouden.

zweden-pasen

En dat is niet alleen om de lekkernijen die je tegenkomt op het smörgåsbord, zoals ingelegde haring en rauwe zalm. Met Pasen lopen er bijvoorbeeld heel wat heksjes rond in het land. Schrik dus niet als je er eentje tegenkomt! Maar Zweden kent meer tradities…Zo is het vandaag Dymmelsonsdagen in Zweden. Deze dag lijkt op ons 1 april-gebruik. Je mag dan iedereen voor de gek houden. Vaak hangt iemand dan iets geks op de rug van een ander, zonder dat diegene dat merkt. In het Zweeds wordt dan gezegd ‘April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill’.

Vreugdevuren en paasheksjes

De Zweden hebben van oudsher geen paashaas maar een paasheks. Vroeger was de heks dan ook een belangrijk symbool in het bijgeloof van de Zweden. Volgens de legende vloog de heks met Pasen rond op haar bezem om de duivel te ontmoeten. De bevolking stak massaal grote vuren aan (als bescherming tegen slechte krachten) en er werd in de lucht geschoten in de hoop de heks te verjagen. Vandaag de dag verkleden kinderen zich op Witte Donderdag of op paasavond als heksen en gaan ze de buurt in, waarbij veel huizen zijn versierd met twijgen en gekleurde veren. Ze wensen iedereen dan Glad Påsk (vrolijk Pasen) met liedjes, tekeningen of kaarten en krijgen op de meeste adressen snoep in hun mandjes.

 

 

Ondertussen is ook de paashaas Zweden binnengehuppeld. Chocolade-eieren vinden gretig aftrek en eieren worden versierd en verstopt. Snoepen kunnen de Zweden overigens als geen ander. In geen enkel ander Europees land wordt zoveel snoep gegeten als hier.

 

 

Geschiedenis van de paasheks

Op Witte Donderdag vlogen de heksen vanuit de kerktoren in het dorp gezamenlijk naar Blåkulla (een bijeenkomst met de duivel). Het is in Zweden dan ook een bewijs van grote moed of juist domheid om de nacht van Witte Donderdag in een kerktoren door te brengen. In Zweden doen dan ook vele verhalen de ronde over jongemannen die dit toch waagden, vaak met de meest vreselijke gevolgen. Het aansteken van de haard op paasmorgen was ook omgeven met bijgeloof. Degene die op paasochtend als eerste zijn haard aan had, zou één van de paasheksen zijn. Om er zeker van te zijn dat de schoorsteen ‘veilig’ was, moest je eerst negen verschillende soorten takken verbranden. Je kunt je dus voorstellen dat de schoorstenen op paasmorgen pas laat rookten…

zweden-pasen1

Op Goede Vrijdag bezoeken de jongemannen alle boerderijen in de omtrek en slaan meisjes met berkentwijgen totdat ze iets alcoholisch te drinken krijgen. Op paaszondag is de beurt aan de meisjes om hetzelfde bij de jongemannen te doen.

Goede Vrijdag (Långfredagen) en de beide Paasdagen zijn officiële feestdagen in Zweden.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.