Het stadsgezicht van Den Haag is dankzij Casper Faassen tijdelijk te bewonderen in het Haags Historisch Museum

Van 8 april t/m 9 juli 2017 toont het Haags Historisch Museum een hedendaags stadsgezicht van Den Haag door Casper Faassen (Leidschendam, 1975). Faassen werkt in het spoor van de 17de-eeuwse schilder Jan van Goyen aan een serie Nederlandse stadsgezichten. Zijn Gezicht op Den Haag wordt dan ook gepresenteerd naast het bijna 6 meter brede stadsgezicht dat Jan van Goyen in 1650/1651 maakte en dat een van de topstukken van het museum is.

Casper Faassen

Faassen maakte zijn versie van Gezicht op Den Haag (2,70 x 1,70 meter) recent voor het museum. Net zoals Van Goyen koos Faassen voor een vogelvluchtperspectief om zoveel mogelijk herkenbare gebouwen op te nemen. Maar waar Van Goyen werkte vanuit de Binckhorst, ten zuidoosten van de stad, maakte Faassen zijn foto vanaf het dak van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan de Plesmanweg in Den Haag, aan de noordkant van de stad. Dus letterlijk vanaf de andere kant. Voor het maken van de foto kreeg hij persoonlijk toestemming van demissionair minister Melanie Schultz van Haegen.

 

 

De foto is op glas gedrukt en vervolgens met glasverf bewerkt. Met behulp van deze verf heeft Faassen de foto meer of minder transparant gemaakt. Waar deze transparant is gehouden, zien we de achtergrond, die door Faassen met goudkleurig bladmetaal is bewerkt. Aan de buitenzijde of voorkant zijn twee verschillende drogende, transparante lagen aangebracht die met een laatste donkerbruine olielaag voor een craquelé effect zorgen. Deze schijnbare vergankelijkheid is een knipoog naar de vanitasschilderkunst uit de zeventiende eeuw.

 

 

De traditionele schilderkunstige onderwerpen uit de Gouden Eeuw vormen een centraal thema in het werk van Faassen. Met een combinatie van verschillende schilderkunstige en fotografische technieken maakt hij stillevens, portretten, naakten en landschappen. Zijn op Jan van Goyen geïnspireerde stadsgezichten waren eerder te zien in onder andere de Lakenhal (Leiden), De Hallen (Haarlem) en het Dordrechts Museum.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.