Bezoek de expositie over de evolutie van het licht in kunst & design

EVO-LUMEN toont meer dan honderd lichtkunstwerken, vier documentaires en vele historische verlichtingsproducten in de landmark van Brainport: het Evoluon. Gezamenlijk vertellen zij het verhaal vanaf ‘The Big Bang’, hoe de mensheid startte met het maken van vuur, fakkels, olie-, gas- en gloeilampen tot en met de ontwikkeling van interactieve LED-verlichting.

Historie

Gasverlichting maakte steden, na zonsondergang, toegankelijk en veiliger en het elektrische licht stelde mensen in staat om ‘s avonds te studeren, te werken, te winkelen en uit te gaan. Het gevolg was dat de productiviteit en het welzijn in de 19e eeuw met sprongen vooruit gingen. De lichttechnologie in de 20e eeuw was de bakermat van de informatiemaatschappij. Uit de kennis van het licht kwamen de radiolamp, de TV-buis en de schermen van Pc’s en iPhones voort. Ten behoeve van de gezondheidszorg werd de röntgenbuis ontwikkeld en via Uv-licht werd vitamine-D gemaakt.

 

 

Heden en toekomst

Vandaag is LED-verlichting belangrijk in het gevecht tegen de opwarming van de aarde. Zodra alle traditionele lampen zijn vervangen door LED is de CO2 uitstoot gerelateerd aan verlichting met 80% gedaald. Bovendien kunnen interactieve LED’s oplossingen bieden voor verkeersproblemen en helpen steden leefbaarder te maken. In de gezondheidszorg staat onze kennis van licht aan de basis MRI-scans en andere technieken waardoor artsen betere diagnoses kunnen stellen. Ook zien we in 2017 hoe Uv-licht een cruciale rol speelt in het produceren van chips met een steeds grotere geheugencapaciteit ten behoeve van onze PC’s, tablets en iPhones.

 

 

Brainport Eindhoven is uit licht geboren. Philips, ASML, NXP, VDL en vele andere bedrijven in de regio bouwen voort op onze kennis van het licht. Eindhoven is daarom de mondiale Lichtstad. Dit op basis van haar verleden, heden en kansrijke toekomst.

Kunst & Design

Kunstenaars en designers wijzen ons de weg waarlangs nieuwe lichttechnologie op een baanbrekende manier kan worden toegepast. De Nederlandse kunstenares Titia Ex is de eerste die sensoren heeft gebruikt om kleuren uit de omgeving op te pikken en deze uit te stralen in het lichtkunstobject ‘The Flower of the Universe’. ‘The Walk’, van dezelfde kunstenares is het eerste driedimensionale object dat een film vertoont door middel van 35.000 LED pixels op een globe met een diameter van bijna drie meter. Daan Roosegaarde laat wereldwijd zien hoe nieuwe licht-technologieën mensen kunnen verbinden en oplossingen bieden voor maatschappelijke problemen zoals verkeersinfarcten en smog. Zo bouwde hij in Beijing, de meest geplaagde smog-stad ter wereld, een toren die vervuilde lucht inademt en schone lucht uitademt. Over zijn fietspad van Eindhoven naar Nuenen, geïnspireerd op ‘De Sterrennacht’ van Vincent van Gogh, zei hij: ‘Ik wil een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving, dat is waar techno-poëzie voor mij voor staat’. Dit is precies de beleving die EVO-LUMEN haar bezoekers wil bieden.

De ‘Specials’

De ‘Specials’ tijdens de expositie zijn:

  • Een belevingsruimte voor kinderen vanaf tien jaar, waarin kan worden geëxperimenteerd met techniek en licht.
  • Rondleidingen door de curatoren van de expositie voor de bezoekers.
  • Een symposium, waarin wetenschappers, kunstenaars, ontwerpers, stedenbouwkundigen en ondernemers hun visie geven op hoe nieuwe licht technologie onze toekomstige leefomgeving zal gaan veranderen.

Een platform voor bezoekers van de tentoonstelling om hun wensen en zorgen over de invloed ‘van het licht’ op de toekomstige inrichting van de maatschappij te kunnen etaleren. Op monitoren kunnen bezoekers hun vragen, zorgen en wensen over dit thema uiten. Een team van deskundigen zal hierop reageren tijdens het symposium.

Het doel van EVO-LUMEN is om bezoekers te laten genieten, te verrassen, te informeren en te laten reageren op het licht en de invloed ervan op de maatschappij. We zijn ervan overtuigd dat de expositie een verrijking is voor het cultuurthema van dit jaar: ‘Van Mondriaan tot Dutch Design (1917 – 2017)’.

De expositie vindt vanaf 14 april plaats in Evoluon Eindhoven, dagelijks van 14.00 uur tot 20.00 uur en de toegang is gratis.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.