Rembrandts Nachtwacht dankt hedendaags bestaan aan Maastricht

Precies 75 jaar geleden, werd de Nachtwacht van Rembrandt tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergebracht in de ondergrondse kluis van de Sint-Pietersberg in Maastricht. Op 24 maart 1942 werden samen met de Nachtwacht nog zo’n 780 kunstwerken van Hollandse meesters waaronder Jan Steen, Frans Hals, Jacob van Ruysdael en Paulus Potter drie jaar ondergebracht in Maastricht ter bescherming van bombardementen en roof.

De verzekerde waarde van de opgeslagen kunstschatten in de Rijksbewaarplaats van de St. Pietersberg was astronomisch hoog. De kunstschatten waaronder De Nachtwacht was toen al voor ruim één miljard gulden verzekerd. Door de opslag in de kluis in Maastricht, genieten bezoekers nu van de vele belangrijke werken die de Nederlandse musea rijk zijn. Dat is van onschatbare waarde voor het cultureel erfgoed.

 

 

Restauratie muurtekening Nachtwacht

In de mergelgangen onder de Sint-Pietersberg is een bijzondere houtskooltekening uit het begin van de 20e eeuw te vinden. De organisator van rondleidingen door de grotten van Maastricht, Maastricht Underground, heeft samen met Natuurmonumenten vandaag de intentie uitgesproken om deze bijzondere muurtekening van de Nachtwacht de Sint-Pietersberg te restaureren. De houtskooltekening is gemaakt door kunstenaar Jules Sondeijker.

 

 

Henriëtte Frederiks (Maastricht Underground): “Hoe bijzonder zou het zijn als wij de Maastrichtse Nachtwacht weer toegankelijk kunnen maken voor bezoekers, 75 jaar nadat de echte meester in dezelfde Sint Pietersberg is ondergebracht. De vele kunstwerken die het grottenstelsel van Maastricht rijk is zijn namelijk ook van onschatbare waarde.” Het is de bedoeling dat de gerestaureerde Nachtwacht en tal van andere kunstwerken vanaf medio 2017 open worden gesteld voor het publiek. De Rijksbewaarplaats is het hele jaar door te bezoeken. Op 25 en 26 maart zijn er speciale thema-rondleidingen. te boeken op www.maastrichtunderground.nl.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.