De iconen van De Stijl zijn vereeuwigd op postzegels

Het werk van De Stijl kunstenaars als Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan hangt in de eregalerijen van ‘s werelds bekendste musea en wordt dit jaar in Nederland groots geëerd tijdens het jubileumjaar Mondriaan tot Dutch Design. Vanaf 27 maart zijn de kunstenaars ook vereeuwigd op een postzegelvel.

PostNL nam het jubileumfeest als uitgangspunt voor een nieuw postzegelvel, waarop het werk van Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren, Gerrit Rietveld en J.J.P. Oud zijn vereeuwigd. Deze werken zijn afkomstig uit de collecties van het Gemeentemuseum en Het Nieuwe Instituut, die in juni samen de tentoonstelling ‘Architectuur en Interieurs. verlangen naar Stijl’ organiseren.

 

 

De samenwerking met PostNL rondom De Stijl is extra bijzonder, omdat post een belangrijke rol speelde binnen de kunstbeweging. Heel modern voor die tijd, zagen sommige De Stijl kunstenaars elkaar niet tot zeer onregelmatig, zij woonden ook niet altijd bij elkaar in de buurt. Om toch veelvuldig met elkaar van gedachten te kunnen wisselen over de nieuwe kunst, communiceerden zij niet alleen via het wereldberoemde tijdschrift De Stijl, maar ook heel vaak via de post, die in de tijd maar liefst drie keer per dag werd bezorgd. De post was dus cruciaal voor de verspreiding van de ideeën van de Stijl.

Op het postzegelvel zijn uit de collectie van het Gemeentemuseum in Den Haag onder andere Mondriaans Compositie met grijze lijnen en Gerrit Rietvelds rood-blauwe stoel te zien. Uit de collectie van Het Nieuwe Instituut zijn onder meer de maquette van Cafe De Unie te Rotterdam van J.J.P. Oud en het ontwerp van een universiteitshal in Amsterdam van Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg te vinden op het postzegelvel. Grafisch ontwerpers René Put en Brigitte Gootink namen het ontwerp voor het postzegelvel voor hun rekening. In hun ontwerp gebruikten zij bewust zwart-wit afbeeldingen. Met toevoeging van de kenmerkende rode, gele en blauwe kleuren in transparante vlakken geven ze een eigen draai aan de roemrijke collecties van het Gemeentemuseum en Het Nieuwe Instituut.

 

 

Victory Boogie Woogie vormde vanmorgen het decor voor de overhandiging van het eerste vel De Stijl-postzegels aan de nieuwe burgemeester van Den Haag. Tegelijkertijd werd vandaag het hoofdkantoor van PostNL – zoals ook veel andere gebouwen in Den Haag – gehuld in Mondriaankleuren. Het ontwerp op het pand van PostNL is geheel toepasselijk geïnspireerd op de Victory Boogie Woogie. De kersverse burgemeester: “Het Gemeentemuseum organiseert drie grote tentoonstellingen, waaronder De Ontdekking van Mondriaan met driehonderd kunstwerken van de internationaal geroemde kunstenaar. Via dit bijzondere postzegelvel maakt Nederland nu op een geheel nieuwe manier kennis met de grondleggers van deze kunststroming.”

Het Gemeentemuseum Den Haag organiseert dit jaar vier grote tentoonstellingen in het kader van dit themajaar,
waaronder driehonderd Mondriaans in de ‘Ontdekking van Mondriaan. Amsterdam Parijs Londen New York’ en in
samenwerking met Het Nieuwe Instituut ‘Architectuur en Interieur. Het verlangen naar stijl’.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.