Alles wat je moet weten over Oktoberfest 2019

Jetzt geht’s los! Ook in 2019 gaat vanaf 21 september traditiegetrouw het Oktoberfest weer van start in München. De invloed van dit grootste bierevenement ter wereld beperkt zich echter al jaren niet meer tot de grenzen van deze stad, want ook in andere streken van Duitsland en zelfs in Nederland en België gaat het in het najaar zeker ‘los’. Toch worden de festiviteiten nergens zo uitbundig gevierd als in München, waarin alle tradities nog altijd in ere worden gehouden. Maar wat maakt het feest nu eigenlijk zo uniek?

Wat maakt Oktoberfest uniek?

Wat maakt Oktoberfest uniek?

Historie van het Oktoberfest

Voor het ontstaan van het traditionele volksfeest moeten we ruim 200 jaar terug in de tijd. Oorspronkelijk werd er een paardenrace georganiseerd ter gelegenheid van een koninklijk huwelijk, maar is sindsdien een jaarlijks terugkerend evenement wat net buiten het centrum van München gehouden wordt. De locatie is een weiland, ook wel Theresienwiese genoemd. Hier overziet het bronzen beeld Frau Bavaria de festiviteiten. Veel traditionele elementen worden tot op de dag van vandaag toegepast. Iedereen kent natuurlijk de Lederhose, wat naast de grote bierpullen toch wel het symbool van Oktoberfest genoemd mag worden. En ook achter de muziek zit een gedachte, want deze mag uitsluitend door live spelende muzikanten worden uitgevoerd. Net zoals dat twee eeuwen daarvoor het geval was.

 

 

Bezoekers en Bier

De hoofdactiviteit van dit festival laat zich natuurlijk raden. Zodra de burgemeester het eerste vat heeft geopend met de traditionele spreuk ‘O’Zapft is’ (vrij vertaald: er is bier getapt), gaat het los in de hoofdtent en alle andere feestlocaties daaromheen. Verspreid over de dagen worden er ook andere activiteiten georganiseerd waaronder een parade en kermis, maar het vieren van het goede leven in gezelschap staat natuurlijk centraal. En dat laatste is vaak ook geen enkel probleem, met bierpullen die een standaard inhoud van een liter hebben. Dan volgt de gezelligheid vaak vanzelf! Aan de kwaliteit van het gerstenat wordt ook niets aan het toeval overgelaten. Alleen wettelijk goedgekeurde bieren, die in München gebrouwen zijn, mogen gedurende dit evenement worden geschonken. 

 

 

Zin om mee te feesten?

Het Oktoberfest is iets wat je minimaal een keer in je leven meegemaakt moet hebben. Voor de maximale ervaring is het verstandig om je goed voor te bereiden. Ben je bijvoorbeeld van plan om in de buurt van München te overnachten? Boek je accommodatie dan ruim van te voren. Hoe dichter bij het festival, hoe lastiger het zal worden om nog iets tegen een redelijke prijs te vinden. Wat betreft de kledingkeuze is er eigenlijk maar een echte mogelijkheid: een Lederhose voor de man en een Dirndl voor de vrouw. Maar als bezoeker mag je ook best iets minder traditioneel gekleed gaan. Het ‘in stijl’ meedoen met de activiteiten verhoogt natuurlijk wel de feestvreugde! Ter plaatse zal het je qua eten en drinken aan niets ontbreken. Naast de ontelbare bierpullen zijn er namelijk ook diverse wijnen en non-alcoholische dranken te verkrijgen. En naar een broodje braadworst, een grote pretzel of traditionele gegrilde kip hoef je ook nooit lang te zoeken. 

Wanneer ga jij ‘Los’? Of lees liever meer tips voor Oktoberfest in Duitsland.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.