Nederlandse reizigers wachten verloop conflict Turkije rustig af

Na het diplomatieke conflict tussen Turkse en Nederlandse autoriteiten afgelopen weekend, paste het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Turkije aan. Weerhoudt dit Nederlanders om naar de populaire vakantiebestemming af te reizen? We zochten het uit

Tot nog toe is er slechts “een handjevol” boekingen naar Turkije geannuleerd, zo vertelt een woordvoerder van reisbrancheorganisatie ANVR aan de site. “Zolang er geen negatief reisadvies is, krijgen mensen geen geld terug. Daarom kijken ze het nog even aan.” De meeste Nederlanders gaan pas rond april richting Turkije en kunnen nog altijd rond die tijd hun reis annuleren.

 

 

Momenteel adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken vooral om alert te blijven in Turkije. Drukke plekken en samenscholingen zouden hierbij zoveel mogelijk vermeden moeten worden, zo staat vermeldt op de website van het ministerie. Maar van een negatief reisadvies is pas sprake als er daadwerkelijke dreigingen zijn. “In de Turkse badplaatsen merk je als Nederlandse toerist nog niet veel, daar is niks aan de hand”, aldus de ANVR-woordvoerder. Volgens haar waait het conflict misschien wel gewoon weer over. “Mensen wachten rustig af wat er gebeurt, voorlopig blijft het even voortkabbelen en houden we het in de gaten.”Of Nederlanders sinds het conflict minder vaak op zoek gaan naar een Turkse vakantiebestemming, is voorlopig nog niet te zeggen. Tijdens de terreuraanslagen vorig jaar was dit wel het geval, zo blijkt uit cijfers van de ANVR. De organisatie zag het aantal boekingen met 30 procent dalen. “Afgelopen februari leek Turkije juist weer aan te trekken, maar na deze gebeurtenissen zou dat wel weer anders kunnen lopen.” 

 

Toerisme groeit wereldwijd


Voorlopig laten Nederlandse reizigers zich niet bang maken. Dit sluit aan bij het algemene beeld: “Ondanks spanningen op het gebied van veiligheid en zekerheid, blijft de internationale toerisme-sector sterk en veerkrachtig”, zei United Nations World Tourism Organization Secretaris-Generaal Taleb Rifai hierover in een verklaring. Vooral Azië en de Pacific zagen het aantal internationale toeristen stijgen in 2016, zo blijkt uit cijfers van UNWTO. Dit gaat om acht procent. In Europa was de groei van toerisme relatief aan de lage kant, met 2 procent. Al liet de Europese markt nogal een gevarieerd beeld zien, waarbij de groei in Noord- en Centraal-Europa wel op 4 procent lag. Hoewel het Europese continent relatief veilig is, speelden veiligheids- en zekerheidskwesties hier volgens het UNWTO-onderzoek wel een rol in de keuze van internationale toeristen om naar Europa te reizen. Desalniettemin liet ook de Europese markt een stijging zien.

Vaker naar GriekenlandDe verwachting is dat de groei in de meeste landen door zal zetten. Uit een enquête, uitgevoerd door het UNWTO onder 300 experts, bleek dat 63 procent van de respondenten denkt dat de toeristenstroom in 2017 nog meer toe gaat nemen. De eerste maanden van het nieuwe jaar gaan in elk geval de Nederlanders alweer vaker op vakantie. Zo bleek uit cijfers van de ANVR-GfK Travelscan. De stijging voor wintervakanties staat op 6.8 procent en zomerboekingen nemen met 9.6 procent toe. Of Turkije daarbij een favoriete vakantiebestemming is, valt nog af te wachten. “Momenteel zijn Griekenland en Italië populair. Ook Spanje en de Spaanse eilanden zullen profiteren van de huidige situatie”, aldus de woordvoerder van ANVR.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.