Wandelvakantie in de kleurrijke Alentejo

De Portugese Alentejo is dé geheimtip van Portugal voor een wandelvakantie dit voorjaar, dankzij de indrukwekkende natuur en rijke cultuur. Zowel in het noorden – Alto Alentejo – als in het zuiden – Baixo Alentejo – zijn er goed bewegwijzerde wandelroutes waarlangs je het mooiste van de regio ziet en beleeft.

Maar niet alleen de kleurenpracht in het voorjaar is aantrekkelijk, ook de ongekende schoonheid van het najaar, wanneer de wijngaarden in volle bloei staan, is een lust voor het oog. Naast de schoonheid zorgt de aangename temperatuur er voor dat voor-en najaar perfect zijn voor een wandelvakantie langs een van de mooie routes die de streek kent.

 

 

Stevig doorstappen langs de Rota Vicentina

De Rota Vicentina loopt door het westen van de Alentejo, langs de ruwe kustlijn van de Atlantische Oceaan en het binnenland. Het is mogelijk om de twee paden van de lange afstandsroute, in totaal 400 km, te combineren. Je kunt uiteraard ook delen van de route lopen. De Trilho dos Pescadores (Vissersroute), langs de kust, volgt een traject door de duinen, over spectaculaire kliffen en verlaten stranden. In de baaien zijn er veilige plaatsen om te zwemmen. De route door het binnenland, de Caminho Histórico (Historische Route), loopt door valleien en bossen en leidt naar sfeervolle stadjes en dorpen. De Historische Route heeft terecht het Europees label ‘Leading Quality Trail’ gekregen.

 

 

Een gloednieuw wandelnetwerk: de Transalentejo

Het gloednieuwe wandelnetwerk de Transalentejo ligt in het oosten van Alentejo, op de grens met Spanje. Het wandelgebied strekt zich uit van de Serra d’Ossa tot aan de Tapada Grande. Je vindt er ook het beschermde natuurgebied Parque Natural do Vale do Guadiana. Alle routes zijn goed gemarkeerd en variëren van 8 tot 22 km. De moeilijkheidsgraad is van licht tot zwaar, dus er is voor elk wat wils. Op de meeste plaatsen is het landschap open en weids. De kleurenpracht in de lente is ronduit subliem. Hier wacht elke wandelaar een onvergetelijke vakantie.

Alentejo Feel Nature

Het wandelnetwerk ‘Alentejo Feel Nature’ telt maar liefst zeshonderd kilometer wandelroutes waarbij de wandelaar kennismaakt met vijftien gemeenten in het noorden van de Alentejo. Het doel van dit grote project is natuurbescherming, promotie van de biodiversiteit en groei van de lokale economie door het stimuleren van het wandeltoerisme. Centra van waaruit je een wandelvakantie kunt starten zijn onder meer Monforte, het schitterende Castelo de Vide, Portalegre, Arronches en Nisa. De wandelregio is rijk aan culturele en historische bezienswaardigheden.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.