Pafos is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad van 2017

Vandaag de dag is Pafos het centrum van cultureel erfgoed en rechtvaardigt daarmee de titel Europese Culturele Hoofdstad van 2017. De mythe van Pygmalion en Galatea; volgens dit verhaal was Pygmalion iemand die, geschokt door de losse moraal van de vrouwen in zijn tijd, had besloten vrijgezel te blijven. In de eenzaamheid van zijn atelier beeldhouwde hij een ivoren standbeeld van de ideale vrouw, zo perfect en mooi dat hij er smoorverliefd op werd. Aphrodite verhoorde Pygmalions wens en blies het beeld leven in. Toen Pygmalion het beeld kuste, veranderde het in een echte vrouw. Pygmalion en Galatea trouwden en kregen een dochter Pafos, de naamgeefster van de stad.

Photo copyright: www.fotolarko.com.cy

Openingsceremonie

De officiële première van Pafos2017 in het openingsweekend (28 & 29 januari jl.) wordt gekenmerkt door mythologie en geschiedenis. Beginnend met de mythe van Pygmalion en Galatea om te laten zien dat Pafos een op zichzelf staand kunstwerk is. De oude stad is veranderd in een Open Air Factory van cultuur. Het programma van Pafos 2017 heeft een sterk sociaal bindmiddel waarbij de stad verschillende culturen wil verbinden. Veel evenementen worden daarom in de openlucht georganiseerd waaronder ook de openingsceremonie. Honderden kinderen met lampionnen symboliseren de geboorte van Pafos. Alle lichtjes samen vormen het ‘Idool van Pomos’, een beroemd Cypriotisch prehistorisch vruchtbaarheidssymbool. Dansers beelden de klassieke mythe uit en het orkest brengt prachtige muziekstukken afgewisseld met een samenwerking van zangers en muzikanten uit Aarhus, de andere culturele hoofdstad in 2017. De spectaculaire ceremonie wordt afgesloten met lichtprojecties en een spetterend vuurwerk.

 

 

Het Programma

Van literatuur tot gastronomie en van archeologie to dans, Pafos2017 heeft een zeer gevarieerd programma voor alle leeftijden met voor ieder wat wils.

  • Departing Mythologies tentoonstelling van lokale kunstenaars. Eén van Europa’s grootste orkesten, het Berlijns Philharmonisch orkest doet zijn optreden in de haven van Pafos op 1 mei a.s.
  • Het hoogtepunt van de zomer staat op 1 juli gepland. De vele wereldreizigers die in de loop van de geschiedenis in Pafos arriveerden, krijgen de hoofdrol in een multimediaspektakel in de haven.
  • Fans van podiumkunsten kunnen hun hart ophalen in het nieuwe jaar. Het theaterfestival Monodrama programmeert in mei de beste internationale producties en in juni een hedendaags dansfestival. In juli vormt het Odeon (antiek theater in het archeologisch park) het decor voor het drama ‘Trojaanse vrouwen’
  • SeeFest (augustus) is eenvoudig te vertalen naar film op het strand. Verder staan er ook gastronomische festivals, cultuurwandelingen en openluchtconcerten op het programma.

 

 

Ondertussen in Pafos…

Een bezoek aan Pafos beperkt zich niet uitsluitend tot culturele bezienswaardigheden. Pafos en de omgeving van Pafos bieden zoveel meer! Denk aan spectaculaire landschappen met een weelderige kuststrook, mooie stranden, een wijnstreek met traditionele wijndorpen en natuurlijk heel veel gezellige taverna’s, cafes en restaurants.
Stop met nadenken en start nu met het plannen van jouw reis naar Cyprus! Hier is alvast onze lijst met tips voor een onvergetelijk verblijf!

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.