Cyprus

Hoewel van beperkte omvang (ca 100 bij 200 km), is Cyprus met zijn enorme diversiteit in natuur, steden en culturele bezienswaardigheden een wereld op zich. Het eiland kenmerkt zich daarnaast door eindeloze zomers, hartverwarmende gastvrijheid, heerlijk eten en zeer goede wijnen.
cyprus landschap

Blijf op de hoogte van Cyprus met onze gratis nieuwsbrief!

Kopiaste op Cyprus

Het Cyprus Verkeersbureau is gevestigd in Amsterdam en biedt gratis informatieve brochures, kaarten, DVD’s en posters. Op Cyprus zelf kan men terecht bij de kantoren van de Cyprus Tourism Organisation (CTO), deze Cypriotische VVV’s zijn te vinden in de centra van alle toeristische plaatsen. Door de diversiteit van het eiland is het van belang dat vakantiegangers de juiste plaats kiezen voor hun ideale vakantie en daar helpt het Cyprus Verkeersbureau graag bij.

Hoofdstad Lefkosia

De hoofdstad van Cyprus kennen veel mensen wel uit het bekende liedje van de Zangeres zonder naam: Mandolinen in.. jawel, Nicosia. Dit is echter de naam die wij Nederlanders aan de stad hebben gegeven, de Griekse naam is Lefkosia. Lefkosia is de grootste stad van Cyprus en telt ongeveer 310.000 inwoners. Naast een groot aanbod aan moderne winkels, hippe bars en restauranten kent de stad een authentiek deel vol smalle straatjes en taverna’s, Laiki Geitonia genaamd. In Lefkosia zijn allerlei culturele bezienswaardigheden te bezoeken, zoals een huis uit de Ottomaanse tijd, Venetiaanse stadsmuren en indrukwekkende musea. Bijzonder aan de stad is dat de ‘Green line’, de demarcatielaan die Cyprus scheidt in een Grieks-Cypriotisch en een door Turkije bezet deel, dwars door de stad loopt.

 

Dit zijn de hotspots van Cyprus

Download nu handige tips over Cyprus. Alleen vandaag gratis te downloaden!

 

Cultuur én natuur op Cyprus

De Cypriotische beschaving gaat tot wel 10.000 jaar terug en in die tijd is Cyprus overheerst door allerlei landen en volkeren, die allemaal hun sporen op het eiland hebben achtergelaten. In het Troodosgebergte, een van de mooiste natuurgebieden op Cyprus, zijn 10 bijzondere Byzantijnse kerken en kloosters te vinden die op de lijst van UNESCO voorkomen. De kustplaats Pafos staat door zijn vele archeologische opgravingen in zijn geheel op deze lijst. Naast het Troodos is ook het Akamas schiereiland in het uiterste westen van het eiland een prachtig natuurgebied. In beide gebieden zijn wandelroutes van verschillende niveaus uitgezet, kan men mountainbiken en worden jeepsafari’s georganiseerd.

Jaarlijkse festivals op Cyprus

Met name in de zomer worden op Cyprus allerlei culturele festivals georganiseerd. Zo vind eind augustus/begin september het Wijnfestival plaats in Limassol en wordt in de haven van Pafos tijdens het Pafos Aphrodite Festival ieder jaar een bekende opera opgevoerd (in 2010 La Bohème op 3, 4 en 5 september). Naast culturele evenementen worden er op Cyprus het hele jaar door allerlei sportevenementen georganiseerd, zoals de Cyprus Rally en de Amathunta Marathon.

Cyprus facts

Beste reisperiode voor een strandvakantie: mei t/m oktober
Beste reisperiode voor een actieve vakantie: oktober t/m mei
Tijdsverschil: 1 uur later dan in Nederland
Luchthavens: Pafos en Larnaka
Vliegduur: ca 4 uur
Betaalmiddel: Euro

Bekijk de Verkeersbureaus en VVV’s in Cyprus