Valencia Culinary Meeting : nieuw topevenement met de 24 beste internationale chefs

Een nieuw gastronomisch evenement is geboren in Valencia! Twaalf restaurants van de stad staan in de kijker tussen 27 februari en 5 maart 2017. Het concept van Valencia Culinary Meeting is nieuw en hip en spreekt aan: 12 koppels Spaanse en internationale gerenommeerde chefs slaan elk vier handen in elkaar en gaan koken met lokale producten uit Valencia.

Dit gastronomisch festival vindt plaats in de aanloop van de Fallas 2017, het jaarlijkse traditionele feest van vuur en vuurwerk dat dit jaar in maart voor het eerst doorgaat als Unesco Werelderfgoed van Valencia. Vandaar een feest van keukenvuren.

 

 

Twaalf van de beste chef-koks van de stad Valencia hebben evenveel gereputeerde collega’s uit Spanje en het buitenland uitgenodigd, met wie ze een affiniteit hebben qua keuken, met wie ze al eerder ervaringen hebben gedeeld of een vriendschapsband hebben opgebouwd. Alles bij elkaar hebben ze 9 Michelin-sterren en 21 Repsol-zonnen verzameld, naast diverse lokale prijzen in hun land of regio. Valencianen en toeristen kunnen tijdens de culinaire week genieten van de speciale menu’s geserveerd in de twaalf gastrestaurants.

 

 

Uit Nederland neemt de chef Erik-Jan van Dam van Tastesupply deel. Hij gaat koken in de keuken van – en met – Begoña Rodrigo, de chef van La Salita. Begoña zegt over hun relatie:

“De keuken van La Salita en Erik-Jan hebben veel dingen gemeen, ze zijn intuïtief, hebben lef en dit gaat altijd samen met respect voor het product”.​

Begoña Rodrigo is winnaar van Top Chef 2013, heeft een Repsol-zon en was Chef van het Jaar van de Comunidad Valenciana in 2014. Zij is de chef-kok van La Salita, nadat ze heeft gewerkt in het sterrenrestaurant Sucursal en in het buitenland in de Quoy, in Aquarium Club en Marriott Amsterdam.

Erik-Jan van Dam is een Nederlandse freelance chef, gespecialiseerd in gastronomische catering van topniveau. Hij heeft onder meer gewerkt in Divinatio Utrecht, Liefferinks Leusden, Court and Court Hotel Utrecht, Las Palmas Rotterdam en in Goeie Louisa-Grand Hotel Karel V Utrecht.​

Andere deelnemende grote namen uit Valencia zijn onder meer twee chefs met één Michelinster, Ricard Camarena van het gelijknamige restaurant en Bernd Knöller van Riff, die respectievelijk koken met chef José Ramírez van het gelauwerde restaurant Semilla in New York en de Oostenrijkse chef Alfred Friedrich die na het bekomen van meerdere sterren de school Kochschule Friedrich opende in Frankfurt.

Het festival is een culinair genot in twaalf restaurants dat zeven dagen duurt, van 27 februari tot 5 maart, waarbij de chef-koks creatieve menu’s realiseren met lokale producten. Ze brengen gerechten als grill, stoofpotjes, avant-garde met gelijke of juist uiteenlopende technieken, gerookt, rauw, soms uit het hoofd, steeds respectvol voor het product dat komt uit de regio: de zee, het land of de bergen. Op de Mercado Colón in de stad wordt het genot publiek verdergezet in vrije en informele gesprekken, tijdens welke de lokale chef-koks en de gastchefs inzichten onderling en met de omstaanders uitwisselen.

De liefde voor het product is de gemeenschappelijke filosofie van alle deelnemende chefs en de rode draad van Valencia Culinary Meeting is het uitstekende product van Valencia, gedemonstreerd in zowel lokale als universele gerechten. De chefs zorgen voor verrassingen door hun visies samen te brengen, elk met zijn of haar techniek en ervaring.

Deze kan je proeven in de twaalf deelnemende restaurants met bijvoorbeeld gerechten op basis van verse producten uit de Middellandse Zee, zoals zee-egels, plankton en sap van kokkels (menu La Salita), nigiri van rode garnalen van Denia met zout (menu Seu Xerea) of langoustine met kaviaar van sesam (menu Sucede). Of gerechten op basis van lokale vleesproducten, zoals de parfait van gekarameliseerde eend (menu Vertical), het ribstuk van Galicisch blond rund (menu Alejandro del Toro) of de duif van Mont Royal met linzen en champignons (menu Saiti). Of gerechten op basis van producten afkomstig van de Valenciaanse huerta zoals avocadoroom, appelsap en kardemom (menu Macel·lum) of romige mascarpone met Valenciaanse sinaasappel (menu Casa Montaña).

Deze gastronomische menu’s zijn speciaal voor de gelegenheid samengesteld en tellen zes, acht tot zelfs tien gerechten. Ze worden alleen tijdens de Valencia Culinary Meeting aangeboden voor prijzen variërend van 55 tot 120 € per persoon (prijzen zijn indicatief). De menu’s kunnen geboekt worden via de website www.valenciaculinarymeeting.com

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.