Groot-Frieslandpad is uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2017

Het Groot-Frieslandpad is uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2017. Wandelnet, dat de 362 km lange route beheert, ontving de bijbehorende trofee op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Flanders Expo in Gent.

Voor het eerst werden de trofeeën van de Belgische en de Nederlandse beurs samengevoegd tot één grote verkiezing. De jury hield uiteindelijk twee genomineerden over: het Vlaamse traject van het langeafstandspad Amsterdam-Parijs (GR 12) en het Nederlandse Groot-Frieslandpad. Deze laatste werd door de driekoppige jury unaniem uitgeroepen tot winnaar, omwille van de rijke afwisseling aan landschappen.

 

 

Groot-Frieslandpad

Friesland bestond ooit uit zeven zeelanden. Dat gegeven inspireerde de routemakers. Het pad doorkruist Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen tot aan Ostfriesland, 362 km lang door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken. Aan beide zijden van het IJsselmeer ontdek je gezellige Zuiderzeestadjes.

“Het project heeft alles wat een moderne route nodig heeft”, aldus de jury, “voldoende onverharde paden, verzorgde bewegwijzering, een uitstekend routeboekje, een website met info en tracks en vooral een rijke afwisseling aan landschappen en dorpen. Kortom, een volwaardige aanwinst voor het uitgebreide Nederlandse wandelnetwerk.” “Een hele fijne erkenning voor veel vrijwilligers die aan het project meegewerkt hebben”, besloten de initiatiefnemers van Wandelnet.

GR 12

Ook genomineerd maar niet uitverkoren was het Vlaamse traject van het langeafstandspad dat Amsterdam met Parijs verbindt, de GR 12. Het is een verrassend, afwisselend en groen wandelpad waarin niet alleen Brussel en Antwerpen, maar ook steden als Lier en Mechelen een doortocht krijgen.

Deze zondag opent de Fiets en Wandelbeurs in Vlaanderen nog haar deuren voor het publiek, tussen 10.00 en 17.00 uur.

De Fiets en Wandelbeurs in Nederland en België, samen goed voor 40.000 bezoekers, is de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Het evenement biedt een compleet programma met arrangementen, informatiemarkten, outdoormateriaal en lezingen en workshops.

 

 

Comments are closed.