Griekse mythologie op ‘Een Jas’ van Lux Buurman

In het Rijksmuseum van Oudheden exposeert de Wassenaarse beeldend kunstenaar Lux Buurman haar kunstwerk ‘Een Jas’. Dat bestaat uit negen schilderijen met prachtige voorstellingen van mythologische verhalen over Griekse goden en helden, geschilderd op (een deel van) een jas.

Elk van haar schilderijen belicht een facet van het leven van de goden, zoals hun wonderbaarlijke geboortes en de alles overwinnende liefde. De werken zijn te zien in de centrale hal van het museum, achter de Egyptische tempel, van 14 februari tot en medio juni 2017.

Lux Buurman liet zich voor haar mythologische schilderijen inspireren door een regel uit het gedicht van de Ierse dichter W.B. Yeats (1865-1939): ‘Ik maakte mijn lied een jas, van top tot teen bezaaid met borduursels uit de oude mythologie…’ De voorstellingen ontleende ze aan beroemde beeldhouwwerken uit de oudheid, schilderijen uit de renaissance en voorstellingen op Griekse vazen. Maar alle motieven zijn geheel opnieuw gerangschikt, waardoor er nieuwe verhalen en verbanden lijken te ontstaan. De jas op de schilderijen is een oude regenjas van Buurmans dochter. De mythen zijn Buurman bijzonder dierbaar omdat ze vertellen over menselijke goden en herkenbare emoties.

 

LEES OOK DIT: Een dagje Den Haag

 

In het boek Een Jas (2002), met een voorwoord van Frédéric Bastet, vertelt Lux Buurman uitgebreid over de mythen die op de schilderijen afgebeeld staan. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.

 

 

Lux Buurman (1948) maakte al in jaar jeugd kennis met de mythologie van de oudheid. Dit thema komt vaak terug in haar werk. Buurman volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en de Vrije Academie in Den Haag. De klassieke technieken van de schilderkunst leerde zij van haar echtgenoot, kunstenaar Ab van Overdam. De olieverfschilderijen van Buurman zijn gemaakt met een bewerkelijke techniek, waarbij laag over laag geschilderd wordt. Het maken van ‘Een Jas’ heeft daarom vijf jaar (1997-2001) geduurd. Sinds 1975 is Buurman werkend lid van Pulchri Studio. Daarnaast geeft zij workshops en lessen. Haar werken hangen in diverse collecties in het binnen- en buitenland.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.